Вагинални инфекции. Кандидоза

Вагиналните инфекции са често срещан здравословен проблем при жените. Причините могат да бъдат различни и често без проява на конкретни симптоми. Важното е да се определи типа възпаление навреме и да се приложи нужното лечение.

Най-често срещани вагинални инфекции

Вагиналните инфекции могат да бъдат заразни и незаразни. Незаразните инфекции са на алергична основа и обикновено се дължат на употреба на неподходящ интимен сапун, прекалено тесни панталони, ползване на дезодоранти в интимната област и депилиращи кремове.

При заразните инфекции, причинители са гъбички, бактерии или вируси.

Гъбичната вагинална инфекция – кандидоза

Тъй като гъбичките Candida albicans (кандида) са естествена част от чревната флора, в нормални количества е безвредна. Проблемите настъпват, когато по една или друга причина кандидата започва да се размножава безразборно, компрометирайки нормалната вагинална флора.

Този вид гъбична вагинална инфекция може да бъде предизвикана при намаляване на имунитета, прием на антибиотици, употреба на интимни сапуни, нещадящи нормалното Ph на вагиналната флора. Гъбичните инфекции се развиват също и чрез пренасяне на микроорганизми след полов контакт. Някои заболявания като диабет, надбъбречна недостатъчност,  левкемия и тумори, могат да изложат жените на по-голям риск от заразяване с вагинални инфекции от всякакъв вид, включително от Кандида.

Най-често срещани симптоми са зачервяване и силен сърбеж на засегнатата кожа, отделяне на течение с по-плътна и белезникава на цвят консистенция. Често този секрет наподобява пресечено мляко и излъчва неприятна миризма. Може да се усети парене по време на уриниране, и болка при полов акт.

При интимен дискомфорт, който е съпътстван от болка, сърбеж, парене, неприятана миризма или вагинално течение е подходящ вагинален душ с Розалгин, който ще облекчи неприятните симптоми.  Активната съставка на Розалгин е бензидаминов хидрохлорид, който има противовъзпалително, обезболяващо и антисептично действие.