Обезкосмяване на интимните части

Обезкосмяването на интимните части е деликатна и най-вече изключително лична тема. Точно затова няма да налагаме мнение, а само ще поясним по-подробно кои са предимствата и недостатъците на основните методи за премахване на нежеланото окосмяване на интимните части.

Начини за премахване на окосмяването в интимната зона

  •  самобръсначка

Най-използваният начин, разбира се, е самобръсначката, било то обикновена или електрическа. Тук плюсовете са повече от ясни – бързо, безболезнено и сравнително добър краен резултат. За съжаление обаче не и перфектен. Освен това трае твърде кратко, от един до три дни. Не са малко и случаите на сериозни порязвания.  Могат да се получат кожни раздразнения и да предизвика сърбеж. За да избегнете поне последните два нежелани ефекта е препоръчително ползването на депилатоарна или друг тип пяна, за да не се получава търкане, именно триенето на самобръсначката със суха кожа води до раздразнения. И още една препоръка: в никакъв случай не взимайте назаем самобръсначката на вашата половинка, бръсначите за брада са много по-остри и рискът от порязване е голям. След тази процедура намажете внимателно третираното място с хидратиращ крем или подходящо олио.

Какво още можем да направим, за да постигнем по-добри резултати? На първо място е добре да се подстрижат с ножичка дългите косми, за да не се налага няколкократно минаване на едно и също място върху кожата със самобръсначката, което може да предизвика раздразняване или дори порязване; много е важно да се внимава, ако правите тази процедура под душа, където е хлъзгаво.

  •    Кола маска

Ако сте се спрели на кола-маската  – студена или топла кола маска, със сигурност държите на перфектния краен резултат. Предимствата и тук са ясни: освен идеално обезкосмяване се постига сравнително траен ефект, без проблем биват отстранени дори и най-малките и издръжливи косъмчета, в същото време броят на косъмчетата с времето постепенно намалява. Дотук всичко звучи прекрасно, но когато стигнем до въпроса с болката, този метод се оказва истинско изпитание. Препоръчват се дори болкообезболяващи поне половин час преди подлагане на процедурата с кола маска. Задължително трябва да се извърши от козметик с опит, който знае каква е идеалната температура за нанасяне на топлата кола маска, в каква посока да издърпа лентичката, с каква сила и бързина.   

Ако сте решили все пак да направите тази процедура сама, по-добре ползвайте студена кола маска. Направете предварително тест за алергии върху малка част от кожата. В момента на отлепване на лентичката трябва да действате бързо, уверено и в посока обратна на растежа на косъма. Страхът и колебанието могат да направят процедурата още по-болезнена. Накрая трябва да премахнете внимателно всеки остатък от кола маската с тампон, напоен в подходящо козметично олио и да намажете третираните части с хидратиращ крем.   

  •    депилатоарен крем

Съществува и друг сравнително ефикасен начин за обезкосмяване на интимните части, но без  претенции за перфектен резултат и трайност. Депилатоарните кремове гарантират напълно безболезнено обезкосмяване на интимната зона и това е техният основен плюс. Задължително трябва много внимателно да проверите дали съдържащите се в тях химични съставки не предизвикват алергични реакции върху кожата ви. Затова отделете необходимото време, тествайте избрания депилатоарен крем ден преди процедурата. И при най-малки съмнения не рискувайте, тъй като кожата на интимните части е изключително деликатна и може да си създадете сериозни проблеми.

  • Лазерно обезкосмяване

Лазерното обезкосмяване в повечето случаи се рекламира като перманентно, това обаче не е правилно, тъй като чрез лазер, дори и от последно поколение, могат да се премахнат трайно единствено активните в момента космени фоликули, съществуват обаче множество неактивни фоликули, които могат да се активират след време.

Предимствата няма как да бъдат подминати – крайният резултат е перфектна гладка кожа. Трябва да се има предвид, че това не еднократна процедура, ще са ви нужни няколко посещения при естетист и немалко време при всяко едно от тях. Конкретно в нашия случай, ако става дума за обезкосмяване на интимните части и подмишниците се предвиждат от 4 до 7 процедури. Лазерът може да „хване“ добре единствено растящите косми и гарантира добър резултат само за тъмните косми, така че този метод остава със съмнителен, дори нулев резултат при блондинките и червенокосите. Освен това, за да имате наистина гладка кожа без косми трябва да се предвидят поне две-три процедури с лазер годишно, междувременно прибягването до допълнителна епилация с кола маска не е изключена.

Какво друго трябва да знаете? Обезкосмяването на интимните части дразни космените фоликули и води до микро ранички, които са невидими с обикновено око, води също до врастване на космите в кожата. Не е изключена и появата на петна върху кожата, като следствие от  увреждане на меланина, този ефект се получава, ако процедурата е извършена върху кожа с тен. Точно за това тази процедура се препоръчва най-вече през зимните месеци, когато кожата не е изложена на слънчеви лъчи.

За и против цялостното обезкосмяване на интимните части?

Някои предпочитат да оставят космите където са, други са с две ръце „ЗА“ така нареченото бразилско обезкосмяване. Първите твърдят, че космите неслучайно са там, тяхната функция е да защитават от болести и зарази, от другата страна пък стои мнението на дамите, които поставят добрият външен вид пред всичко.

За какво служи окосмяването в интимната зона?

  • Създава вид бариера за вирусите и бактериите, които могат да предизвикват болести.
  • Поддържат температура, подходяща за долната част на влагалището, по този начин не се възпрепятства правилното му функциониране.
  • Защитава женските интимни части от зачервяване и раздразнение по време на сексуален акт.