Хронични вагинални инфекции – основни причини за възникването им

Тази повтаряща се хронична гъбична инфекция със своите досадни симптоми може да доведе всяка жена до лудост. Правите всичко възможно, за да предотвратите хронични гъбични инфекции, носите памучни бикини, сменяте  банския костюм, веднага щом се приберете у дома от плажа. Но тя е там отново, със силния сърбеж, сигнализиращ за поредната вагинална инфекция. Някои жени са по-податливи на чести гъбични инфекции, но има стъпки, които можете да предприемете, за да ги предотвратите – ако знаете какво ги предизвиква …

Ако имате 4 или повече вагинални инфекции годишно, имате проблем с хронична гъбична инфекция. Около 5% до 8% от жените попадат в тази категория.

Защо тези инфекции продължават да се връщат, без значение какво правите? Според експерти причината може да се дължи на нещо, което никога не бихте подозирали. Ето най- често срещаните причини за развитие  на хронични вагинални инфекции:

Вашата ДНК може да работи срещу вас.

Две генетични мутации могат да направят някои жени по-податливи на Candida albicans, гъбичката, която е най-отговорна за хроничните вагинални инфекции. Здравата имунна система ще разпознае излишния растеж на Candida и ще стартира защита, но имунната система при жените с тези генетични дефекти не може да създаде ключови протеини, за да направи тази защита възможна.

Вашият партньор може да е част от проблема с хроничната гъбична инфекция.

Да, мъжете също могат да получат гъбична инфекция, наречена кандидозис баланит. Тя прави главата на пениса червена, възпалена и сърбяща. Необрязаните мъже са по-податливи на баланит. След успешно излекуване на кандидоза, жената отново може да бъде зарезена от своя партньор.

Други по-редки причини за хроничната кандидоза са:

Презервативите: спермицида, който се намира на кондомите може да причини  вагинално дразнене, което от своя страна да доведе до гъбични инфекции. Бъдете внимателни при използването на презервативи по време на лечение на вагинална инфекция -някои вагинални глобули правят презерватите по-склонни да се разрушават, унищожавайки тяхната ефективност при предотвратяване на полово предавани заболявания и бременност.

Орален секс: Рискът жените да заразят от гъбични инфекции значително се е увеличава след орален секс. Candida albicans се среща в устата на една трета до половината от всички възрастни.

Лубриканти:  глицеринът, съдържащ се в лубрикантните средства може да допринесе за хронични гъбични инфекции. Ако сте склонни да развивате вагинални инфекции, преминете към лубрикант без глицерин.

Може да сте бременна.

Поради промените в хормоните, вагиналните секрети на бременни жени съдържат повече захар, с който може да се храни Candida albicans и способстват нейното неконтролируемо разрастване.Има много погрешни схващания, че не можете да се лекувате за хронични гъбични инфекции, ако сте бременна или кърмите. Има локални препарати за третиране на вагинални инфекции, които са безопасни за бременни и кърмещи жени. Ако изпитвате притеснения се консултирайте с вашия лекар.

Вашите превръзки могат да влошат положението.

Ако влагата увеличава растежа на гъбичките, то тогава поддържането на бикините сухи би трябвало да помогне за борбата с гъбичните инфекции, нали? Да – но не и ако използвате ежедневни превръзки.

Жените, които са склонни към хронични гъбични инфекции не трябва да използват ежедневни превръзки, защото те уловят влагата и не допускат приток на въздух, създавайки по този начин влажните условия, които гъбичките обичат.

Намален имунитет.

Ако приемате лекарства, които потискат имунната система може да сте по-податливи на повторна поява на гъбични инфекции. Стероидите също могат да затруднят вашата имунна система да се бори с гъбична инфекция,  защото те противодействат на възпалението, което е необходима първа стъпка в имунния ви отговор.

Болестите, които атакуват имунната система, като ХИВ и левкемията, могат да накарат гъбичките да се размножават. Всъщност, хроничните гъбични инфекции, които не реагират на каквото и да било лечение, могат да бъдат ранен знак за ХИВ.

Вашата кръвна захар може да е висока.

Жените с диабет имат по-висока честота на рецидивиращи гъбични инфекции, особено ако не контролират добре нивата на кръвната си захар. Дори и да нямате диабет, склонността към въглехидрати може да създаде условия, в които да се развиват гъбичките.

Може да се приближавате до менопаузата.

В годините непосредствено преди менопаузата вашите хормони претърпяват някои радикални промени, които могат да причинят дисбаланс във вагиналните ви бактерии, увеличавайки растежа на Candida.

Но ако сте преминали менопаузата, дразненето и сърбежа, които съпътстват хроничните инфекции с гъбички, могат да бъдат симптом за рак и трябва да се консултирате със специалист. Високият естроген благоприятства прекомерното развитие на Candida, така че жените, които вече не произвеждат естроген, не трябва да получават чести гъбични инфекции.

Вашето инвалидизиране може да е фактор.

Ако използвате инвалидна количка, вие сте по-застрашена от повтарящи се гъбични инфекции. Седенето на пластмасовата седалка на инвалидната количка може да създаде много влажна среда, отлично място за растеж на гъбичките. Ако имате и проблем с инконтиненция, вероятността да се развие гъбична инфекция нараства.

Противогъбични пудри и кремове, предпазващи кожата, могат да помогнат на жените, които използват инвалидни колички да избегнат гъбичните инфекции.

Може да се нуждаете от по-дълъг курс на лечение на инфекцията.

Най-скорошната ви инфекция може да не е нищо ново – всъщност може да се е появила отново старата ви гъбична инфекция. Придържайте се към пълния курс на предписаните ви медикаменти дори и след изчезване на симптомите, за да избегнете повторното ѝ появяване.

Може да имате рядък щам на гъбична инфекция.

При някои жени лабораторните изследвания могат да покажат инфекция с гъбички, различни от Candida albicans като Candida glabrata, Candida tropicalis, Candida krusei или Candida parapsilosis.Основните симптоми при тях също са зачервяване и сърбеж, но обичайните медикаменти не работят срещу тези по-редки видове.

Лабораторната култура ще определи какъв вид гъбички причиняват вашата инфекция. Има налични медикаменти, които помагат в борбата срещу редките щамове.

Симптомите, които имате може да не са причинени от Candida albicans,а  да имате бактериална вагиноза, вагинит или трихономиаза.

Независимо дали имате гъбична инфекция или нещо друго, микроскопично изследване на проба и евентуално култура на заразяващия агент ще покаже на лекарите какво причинява вашия дискомфорт, за да можете да получите ефективно лечение.