Вагинално течение: консултация, диагностика, лечение

Вагиналното течение вече е нещо, на което жените гледат със спокойствие. През по-голямата част от времето то е бяло, но в средата на менструалния цикъл обикновено изглежда като яйчен белтък. Също така е възможно да изглежда леко жълтеникаво поради химичните реакции, които секрецията претърпява при контакт с външната среда. Нетипичното вагинално течение на цвят може да е  сиво-бяло или зеленикаво-жълто с неприятна миризма, понякога съпроводено с болка в областта на таза и сърбеж. Важно е да се подчертае, че нетипичното вагинално течение не се третира като болест, а по-скоро като индикация за възникване на възпаление на вагиналните тъкани, поради което се получава тази необичайна секреция.

Различният цвят и съпътстващи симптоми на вагиналното течение могат да бъдат показател за определена инфекция:

Течение с ръждив, тъмнокафяв цвят

Възможно е да е показател за нередовен менструален цикъл, по-рядко за цервикален или ендометриален рак. То може да бъде придружено от коремни болки и кървене.

Жълт цвят, подобен на гной

Подобно течение може да показва гонорея и може да бъде придружено от кървене между менструалните цикли; болка и кървене при уриниране; обикновено е с кратка продължителност и поради това може да остане незабелязано.

Жълто-зеленикав или сивкав цвят с неприятна миризма

Може да е причинено от  трихомониаза, особено ако има болка и дискомфорт в долната част на корема и по време на сексуален контакт, както и интензивен вагинален сърбеж.

Розов цвят

Обикновено се получава при елиминиране на вътрешната обвивка на матката след раждане.

Гъсто с  наличие на бели частици и вид на пресечено мляко

Ако течението е с подобна консистенция, това означава, че има наличие на вагиналната гъбична инфекция (candida). Тя може да бъде придружена от подуване, интензивна вулвовагинална чувствителност, дразнене , интензивен сърбеж, болезнен полов акт и болезнено уриниране.

Жълтеникаво-сива течност, с миризмата на изгнила риба

Ако това течение се появи след полов акт и / или менструация, това означава бактериална вагиноза, която е придружана със сърбеж, зачервяване и подуване на влагалището и вулвата.

Причини за възникване на вагинална инфекция:

Причините за възпаление във вагиналните тъкани варират. Често това е алергична реакция към някой продукт, който се използва по време на душ или при пране на интимното бельо. Освен това течението може да се дължи на бактерии, гъбички или вируси.

Кога да потърсим консултация с гинеколог?

Запишете си час при вашия гинеколог, ако забележите, че вагиналното ви течение е различно от нормалното. Всяка промяна в цвета, консистенцията или миризмата трябва да бъде изследвана, за да се определи видът и лечението на инфекцията.

Подгответе се за прегледа

Подготовката за прегледа може да улесни диагностицирането, така че да ви остане време да зададете на лекаря въпросите, които ви вълнуват.

Пригответе си списък с всички ваши симптоми и колко време са се появили; медицинската ви история, включително и други заболявания, които имате, както и всички лекарства или добавки, които приемате редовно. Избягвайте да използвате тампони или интимни душове преди прегледа, за да може вашият лекар да диагностицира вагиналното течение.

Вашият лекар вероятно ще зададе серия от въпроси като:

Кога се е появило течението?

Какъв е цвета му?

Има ли неприятна миризма?

Имате ли сърбеж или болка в областта на вулвата или влагалището?

Правили ли сте незащитен секс наскоро?

Бременна ли сте? Менструалният ви цикъл редовен ли е?

Използвате ли интимни душове или други спрейове за хигиена?

Какви лекарства или хранителни добавки приемате редовно?

Диагностика

Диагнозата ще зависи от анализа на вагиналния секрет и информацията, събрана от лекаря. Тя може да се направи въз основа на вашата медицинска история, визуален анализ на съдържанието, външния вид на вулвата и вагината. Лекарят може също така да вземе проба от за лабораторията за по-специфичен анализ според клиничната картина.

Лечение на вагиналното течение

Лечението ще зависи от вида на инфекцията. Най-общо инфекциите се лекуват с локално прилагани лекарства под формата на противовъзпалителен разтвор например и могат да бъдат допълнени с орално приемани медикаменти. При някои вагинални инфекции, най-вече полово предаваните болести, партньорът ви също трябва да бъде изследван и лекуван при необходимост.