Анатомия и функции на влагалището. Вагинално здраве.

Анатомия на влагалището: влагалището е мускулен канал, състоящ се от две плътно прилепнали една към друга стени. В долната част на влагалището се намират външните полови органи на жената, които могат да бъдат покрити с девствена ципа – химен, ако все още не е воден полов живот. В горната си част влагалището е свързано с маточната шийка.

Дължината и широчината на влагалището са строго индивидуални, имайки предвид голямата и различна еластичност на влагалищните стени при всяка жена. Въпреки че стените са плътно прилепнали и осигуряват естествена защита на влагалището от замърсяване е нужно да се обърне особено внимание върху поддържане на подходяща интимна хигиена и нужните мерки за предпазване от бактериални или гъбични инфекции.

Физиологични функции на влагалището

  • Образно казано влагалището е „пътят“, който свързва матката с външните полови органи на жената.
  • Позволява преминаването на менструалното течение.
  • При полов акт влагалището поема мъжкия полов член и именно тук се изхвърля семенната течност – в близост до маточното отверстие.
  • Влагалището е последният тунел, който трябва да преодолее бебето при раждане, преди да види белия свят.

Влагалището по време на полов акт

Влагалището е органът с най-много нервни окончания при жената, затова и е изключително чувствителен при допир. По време на полов акт нахлува повече кръв във влагалището, това активира чувствителността на нервните рецептори, отделя се слизеста секреция, в резултат от настъпилата възбуда. Счита се, че известната точка „G“ на Ернст Графенберг, се намира именно в долната една трета част от влагалището. При наближаване на оргазма вагината намалява обема си с приблизително 30%. Мускулите на външните полови органи се съкращават от само себе си, а някои жени успяват дори сами да контролират тяхното съкращаване, осигурявайки допълнително удоволствие на партньора си.

За какво служат вагиналните секрети?

Вагиналните секрети, наречени още бяло течение са напълно нормални при жените. Задължително е те да са безцветни или леко белезникави без неприятна миризма и без да са съпроводени с болки. Количеството и цвета им са пряко свързани с менструалния цикъл, увеличават се значително по време на овулацията и съответно количеството вагинален секрет намалява след менструация. Чрез вагиналните секрети организмът се пречиства, елиминирайки мъртвите клетки и замърсявания.

Когато вагиналният секрет обаче е с неприятна миризма, по-обилен от обичайното и с променен цвят, може да е симптом на вагинална инфекция, причинена от гъбички или бактерии. Това, разбира се, не е причина за паника, поне една от пет жени в живота си е имала вагинална инфекция. Вагиналните инфекции все пак не трябва да се пренебрегват.

Вагиналният разтвор Розалгин ® ИЗИ, съдържащ бензидаминов хидрохлорид, динатриев едетат, етанол, полисорбат 20, розово масло, пречистена вода е изключително лесен за приложение. 5 бутилки, включени в една опаковка са готови за еднократна употреба. Доказано ефективни при вулвовагинит и цервиковагинит от различен произход и като помощтно лечение при бактериална вагиноза, причинена от Gardnerella vaginalis.

Повече за продукта: https://rosalgin.bg/