Бактериална вагиноза – какво е добре да знаете за нея?

Какво представлява бактериалната вагиноза?

Бактериалната вагиноза е анормално състояние на вагината, което се характеризира с вагинално течение и е резултат от прекомерно развитие на атипични бактерии във влагалището. Това не е истинска бактериална инфекция, а по-скоро дисбаланс на бактериите, които обикновено присъстват във влагалището. Най-често основният причинител е бактерията Gardnerella vaginalis. При диагностицирането на бактериална вагиноза е важно да се изключат други сериозни вагинални инфекции, като например гонорея и хламидия.

Какви са признаците и симптомите на бактериална вагиноза?

Много жени с бактериална вагиноза нямат никакви признаци или симптоми. Когато се появят такива, те най-често са:

  • Ненормално количество вагинално течение;
  • Вагинално течение сиво-белезникаво на цвят;
  • Неприятна миризма;
  • Влагалищното течение и миризмата често са по-забележими след сексуален контакт;
  • Болка при сексуален контакт или уриниране (редки симптоми).

Можете ли да се предаде бактериалната вагиноза на сексуален партньор?

Терминът „вагиноза“ се отнася до вагинална аномалия; следователно мъжът не може да „получи“ бактериална вагиноза.

Колко често срещано заболяване е бактериална вагиноза?

Това е най-често срещаното вагинално оплакване при жени в детеродна възраст. Проучванията показват, че приблизително една трета от жените са засегнати.

Бактериална вагиноза полово предавана болест ли е или гъбична инфекция?

Бактериалната вагиноза не е нито едно от двете. Симптомите ѝ могат да наподобяват тези на гъбична инфекция на вагината и трихомониазата. Ето защо всяка жена с анормално вагинално течение трябва да се консултира с гинеколог, за да бъдат  изключени по-сериозни инфекции като хламидии и гонорея.

Какво причинява бактериална вагиноза?

Бактериалната вагиноза обикновено включва намаляване на броя на лактобацилите, продуциращи нормален водороден пероксид във влагалището. Едновременно с това се наблюдава повишаване на концентрацията на други видове бактерии, особено на анаеробни. Определени са някои рискови фактори, които увеличават шансовете за развитие на бактериална вагиноза. Тези рискови фактори включват:

  • многобройни или нови сексуални партньори;
  • използването на вътрематочни спирали за контрол на раждаемостта;
  • скорошна употреба на антибиотици;
  • необосновано често използване на интимни душове;
  • пушенето на цигари.

Бактериалната вагиноза заразна ли е?

Бактериалната вагиноза не се счита за заразна инфекция. Не е възможно заразяване с бактериална вагиноза от тоалетните седалки, обществени басейни, сауни или от допир с замърсени предмети.

Има ли тест за диагностициране на бактериална вагиноза?

Изследването на вагиналния секрет под микроскоп може да помогне за разграничаване на бактериалната вагиноза от инфекции като кандидоза и трихомониаза. Знак за бактериална вагиноза под микроскоп е вагинална клетка, наречена “clue cell”. Това са епителни клетки с полепнали по повърхността анаеробни микроорганизми.В допълнение, жените с бактериална вагиноза имат по-малко от нормалните вагинални бактерии, наречени лактобацили. Вагинално рН, по-голямо от 4,5 също предполага бактериална вагиноза. Културите на бактериите обикновено не са полезни при установяване на диагнозата бактериална вагиноза, тъй като тя се причинява от бактерии, които обикновено присъстват във влагалището.

Възможно ли е  бактериалната вагиноза да рецидивира?

Бактериалната вагиноза може да се повтори дори след успешно лечение. Повече от половината от лекуваните получават повтарящи се симптоми в рамките на 12 месеца. Не е ясно защо се развиват толкова много рецидиви. При повтарящи се симптоми обикновено се предписва втори курс на антибиотици.

Какви домашни средства помагат и лекуват бактериалната вагиноза?

Няма домашни лекарства или природни средства за бактериална вагиноза. Антибиотиците в комбинация с лекарствен вагинален разтвор с противовъзпалително и антибактериално действие са подходящото лечение. Проучвания на пробиотични препарати съдържащи лактобацили (за орално приемане или приложени във влагалището) не показват последователни резултати при лечението на бактериална вагиноза.

Може ли да се предотврати бактериалната вагиноза?

Тъй като причините за развитието на бактериалната вагиноза не са добре проучени, е  трудно да се вземат мерки, за да се предотврати появата й. Намаляването на определени рискови фактори, като ограничаване на броя на сексуалните партньори, избягване на употребата на вагинални душове и приемане на всички лекарства, както е указано при лечението на бактериална вагиноза, може да помогне да се намали рискът от развитие ѝ.

Какви са усложненията на бактериалната вагиноза?

Бактериалната вагиноза може да бъде напълно излекувана без усложнения. Не е необходимо специално проследяване, ако симптомите изчезнат. Жените с бактериална вагиноза са с повишен риск от заразяване с ХИВ инфекция, както и с други полово предавани болести, включително генитален херпес, гонорея и хламидии.

При бременност бактериалната вагиноза е свързана с преждевременно раждане, с увеличаване на риска от аборти и други проблеми, поради което се препоръчва лечение по време на бременността.

Каква е прогнозата за човек с бактериална вагиноза?

Бактериалната вагиноза може да бъде излекувана с антибиотици. Дори и след излекуване ѝ обаче, БВ често се повтаря. Вторият курс на антибиотици е необходим, ако жената има рецидивираща бактериална вагиноза, с ясно изразени симптоми.