Бацилите на Дьодерлайн – „приятели“ на всяка жена

Лактобацилите на Дьодерлайн дължат името си на откривателя си – Алберт Дьодерлайн, акушер-гинеколог от немски произход. През далечната 1892 година той идентифицира този тип бактерии и описва техните характеристики. Към днешна дата вече знаем, че те се причисляват към вида Lactobacillus acidophilus. От този вид са и бактериите, които се ползват в производството на така известното кисело мляко, богато на пробиотици.

Количество и качество в едно. Когато се говори за бацилите на Дьодерлайн се имат предвид популациите от лактобацили, които населяват вагината на жената. При нормални показатели, по време на фертилните години, бацилите на Дьодерлайн представляват около 90% от всички вагинални микроорганизми. И неслучайно – те са много полезни за поддържането на здравето на тази така специфична среда.

Те се появяват в тялото още при раждането, при преминаването на плода през родовия канал, където той има директен контакт с всички налични бактерии от вагиналната среда на майката. Допълнително през първите дни на новороденото има, макар и минимално, остатъчно наличие на естрогени от плацентата, които също спомагат за развитието на лактобацилите на Дьодерлайн.

Каква е тяхната функция? С нивото на естроген е обвързано наличието на гликоген в епителните клетки на влагалищната лигавица, който лактобацилите използват, за да произвеждат млечна киселина. Тя от своя страна намалява нивото на pH, осигурява необходимата киселинност, важна за растежа и размножаването на полезните бактерии и потиска развитието на патогенните. Самото влагалище е в състояние да елиминира нежеланите микроорганизми в рамките на 24 часа заради тази своя самопочистваща се функция и поддържане на киселинна среда, която в тялото се превъзхожда само от тази на стомаха.

С тази киселинност е свързан и завишеният риск от инфекции през годините до настъпване на полова зрялост и след менопаузата. Тогава естрогените в женския организъм са чувствително по-малко, което респективно намалява и нивото на гликоген, който използват бацилите на Дьодерлайн. Резултатът е повишаване на вагиналното pH и податливост към инфекции, предимно от чревен произход.

Друга много важна функция е свързана със синтезирането на водороден пероксид от страна на тези лактобацили. Той успешно елиминира патогенни микроорганизми като Escherichia coli, Candida, Gardnerella Vaginalis и др.

Какво води до тяхната липса? Както стана ясно, основният фактор, който влияе на количеството на бацилите на Дьодерлайн, е нивото на естрогена. Но има още няколко неща, на които може да се обърне внимание:  използването на спермициди, противозачатъчни хапчета, дълго лечение с антибиотици, носенето на цветно синтетично бельо, липса на интимна хигиена. Тяхното наличие води до намаляване на полезните лактобацили във влагалището, които са гаранция за добро здраве.

Ако все пак са налице нежелани симптоми на инфекция, свързани с парене, сърбеж и болка, те могат да бъдат облекчени с вагинален разтвор, на базата на benzydamine. ROSALGIN® е лекарствен разтвор, който има доказано противовъзпалително, аналгетично, локално анестетично и антисептично действие. Той не е нито козметика, нито медицинско изделие, а лекарствен разтвор, разработен от Анджелини Фарма. Изследвания от 1977 до наши дни потвърждават неговата ефикасност и възможност да осигурява незабавен комфорт на жената.