БОЛКА ПО ВРЕМЕ НА СЕКСУАЛЕН КОНТАКТ: НОРМАЛНО ЛИ Е ТОВА?

За съжаление половият акт не винаги е синоним на удоволствие. За някои жени проникването, което трябва да бъде акт на взаимна наслада, споделян от двойката, е изключително болезнено и неконфортно. Болката варира от жена до жена и може да бъде с различен интензитет. Но внимание: усещането на болка по време на секс е явно показание, че има някакъв проблем, физически или психологически. Много жени се притесняват и срамуват да потърсят медицинска помощ, тъй като смятат, че проблема е свързан с формата на влагалището им.

Диспареуния е научното наименование за всеки вид болка, възникваща при полов контакт. Може да се появи в началото на акта, при дълбоко проникване във влагалището или след полово сношение, като ни бива да се пренебрегва в нито един от случаите, дори да се случва рядко.

Болка може да се почуства в областта на вагината, уретрата, пикочния мехур, таза и възниква независимо от позицията на тялото.

Причините могат да бъдат:

  • Недостатъчна лубрикация в резултат на менопауза, скорошно раждане, кърмене, употреба на лекарства, които повлияват нивата на женските хормони или липсата на възбуда;
  • Онкологично лечение (радио и / или химиотерапия);
  • Инфекции, генитални възпаления или дерматологични проблеми, засягащи баланса на вагиналната флора като кандида, херпес симплекс, кондиломи, трихомоназа, хламидия;
  • Наранявания, причинени от раждане, операции или злополуки;
  • Болести като: ендометриоза, цистит, маточни фибромии и възпалително заболяване на таза;
  • Вулвит, бартолинит;
  • Вагинизъм

Когато изпитвате болка по време на полов акт трябва да потърсите своя гинеколог възможно най-скоро, за да разберете причината. За целта могат да се извършат тестове като изследвания на вагиналната секреция, тазово и трансвагинално ултразвуково изследване, анализ на урината, тест за алергии или консултация с психолози.

Психологическите проблеми често са причина за болката по време на секс. Депресията, високите нива на стрес, чувството на срам, вина или страх, свързани със секса, проблеми между партньорите, травми като сексуално насилие в миналото могат да повлияят на сексуалното здраве и конфорта на връзката.

В редки случаи определени психологически фактори могат да провокират вагинизъм. Вагинизмът представлява неволеви свивания на мускулите на тазовото дъно, които могат да бъдат толкова силни, че да направят невъзможен половия акт. Според експерти, вагинизмът е по-често срещан при младите жени в самото начало на сексуалния им опит и е породен от страх към сексуалния акт или от спомени за неприятен първи път. Проявено насилие е много чест отключващ фактор за поява на вагинизъм. Насилието не включва единствено претърпяно изнасилване, за токова се счита и грубо отношение на партньора по време на секс. Лечението е индивидуално и зависи от причините за появата на заболяването.

Друга причина за болка при полов контакт – недостатъчната лубрикация, отново може да се дължи на психогенен фактор. Някои лекарства като антиалергични, антихипертензивни, успокоителни и др. могат да имат подобен страничен ефект.

Вагиналните възпаления са една от честите причини за поява на диспареуния. Сексуалните контакти без предпазни мерки, хормоналните промени при настъпване на менопауза, прекомерната употреба на интимни продукти, носенето на тесни дрехи и др. могат да нарушат естественото рН на вагината и да дадат възможност за развитие на възпалителни и инфекциозни процеси. Те от своя страна провокират болезненост при полов акт и развитие на диспареуния.

Необходими са редовни интимни грижи за нормализиране на вагиналната киселинност и за предотвратяване на прекомерното разрастване на вагиналните микроорганизми.