Вагинални инфекции: как да ги разпознаем?

Не е лесно да се установи границата между вагинални инфекции, предизвикани от алергии (неинфекциозни)  от една страна и вагинални инфекции (инфекциозни), причинени от патогенни организми от друга. Първоначалните симптоми на двата типа вагинални инфекции са свързани с неприятен сърбеж и парене в областта на интимните части. Това, което все пак отличава инфекциозните вагинални инфекции са появата на течение с различен от обикновено цвят, неприятна миризма, засилен сърбеж или болка в областта на влагалището след полов контакт, болка при уриниране.

Алергични реакции в областта на интимните части най-често биват предизвикани от използване на:

 • неподходящи измиващи сапуни, които компрометират нормалното pH на влагалището
 • бельо или дамски превръзки от изкуствени материи
 • презервативи със спермициди
 • дезодоранти
 • депилатори.

Очевидно при първи прояви на вагинален дискомфорт, предизвикан от алергична реакция най-малкото, което можем да направим е да отстраним изброените по-горе дразнители. В случай, че взетите мерки не решат проблема, трябва задължително да се консултираме с гинеколог.

Какво е нужно да знаем за вагиналните инфекции?

Вагиналната флора е съставена от различни микроорганизми, сред тях се нареждат и полезните лактобацили. Лактобацилите са добрите бактерии, които образно казано са домакините на влагалището. Те поддържат нужната кисела среда и държат под контрол  натрапниците, които в малки количества не са страшни, но започнат ли да се размножават с бърза скорост и завземат „пространството“ на лактобацилите, тогава вече става опасно.

Най-често срещаните неприятели на влагалището, водещи до инфекции са:

Гъбички

Гъбичките предизвикват вагинални инфекции, известни под наименованието Кандидоза. Най-разпространени са гъбичките Candida albicans. Основни симптоми при КАНДИДОЗА са:

⟶  парене и/или сърбеж

⟶   вагинален секрет, наподобяващ извара

⟶  болка при полов акт и уриниране.

Бактерии

Gardnerella vaginalis предизвиква вагинални инфекции, известни под наименованието БАКТЕРИАЛНА ВАГИНОЗА с основни симптоми:

⟶   вагинален секрет със сивкав цвят

⟶   променено рН на влагалището

⟶   неприятна миризма на риба.

Neisseria gonorrheae – причина за появата на ТРИПЕР (гонорея) с основни симптоми:

⟶   кървене при полов акт

⟶   парене и/или болка парене при уриниране

⟶   жълтеникаво или кърваво течение

⟶   кървене между месечните цикли

⟶  болки в долната част на корема

⟶   повръщане

⟶   температура

Други опасни за влагалищната екосистема бактерии, причина за вагинални инфекции са Staphylococcus и Streptococcus

вътреклетъчни паразити

Chlamydia trachomatis – причина за вагинални инфекции известни като ХЛАМИДИЯ с  основни симптоми:

⟶  парене и болка при уриниране

⟶  гноен вагинален секрет

вируси

Herpes simplex virus тип 2 (HSV-2) и HSV тип 1 водещи до генитални инфекции, известни като ГЕНИТАЛЕН ХЕРПЕС. Основни симптоми:

⟶  напукване на кожата

⟶  поява на мехурчета в интимната или ректална зона

⟶  болка, сърбеж и парене на кожата около образуваните пукнатини или мехурчета

протозои

Trichomonas vaginalis е микроорганизъм, който предизвиква т. нар. ТРИХОМОНАЗА. Тип вагинални инфекции, протичащи с:

⟶   парене

⟶   сърбеж и зачервяване на интимните части

⟶   болка при уриниране и полов акт

10 основни причини за вагинални инфекции

В списъка на основните заподозрени остават:

 • незащитените сексуални връзки
 • недобра или неправилна лична хигиена. Вижте какво трябва да знаете за интимната хигиена.
 • прием на някои лекарства (най-вече антибиотици и имунноподтискащи лекарства), които водят до изменения на естествената вагинална среда и намаляват имунната защита на организма
 • ползването на общи кърпи за подсушаване
 • посещение на недобре поддържани басейни и сауни
 • хормонални изменения (бременност, менопауза, прием на противозачатъчни).
 • пушене – оказва се, че никотинът също компрометира естествената вагинална флора и участва недиректно в комплекс от други фактори за появата на бактериална вагиноза. Ето още една причина да кажем СТОП на цигарите.
 • ползване на синтетично бельо – изкуствените материи не позволяват на кожата да диша, така потта се задържа и създава благоприятни условия за развитие на гъбични вагинални инфекции.
 • презервативи със спермициди, чийто ефект срещу забременяване е не само под въпрос, но и могат да причинят вагинални инфекции.

Какво да правим при вагинални инфекции?

Често вагиналните инфекции в своите по-леки форми биват пренебрегвани. Обикновено се счита, че това е нещо, което ще мине от само себе си. За съжаление голяма част от вагиналните инфекции не само, че не изчезват сами, но и се влошават и могат дори да се превърнат в хронични. Изключително деликатно е състоянието по време на бременност, точно затова честите изследвания, които се правят през този период имат за цел да установят евентуални вагинални инфекции, за да се вземат навреме нужните мерки.

ROSALGIN® е противовъзпалителен лекарствен разтвор за вагинално приложение при вулвовагинити и цервиковагинити от различен произход. Активната съставка е Бензидаминов хидрохлорид, който е нестероиден противовъзпалителен лекарствен продукт за локално приложение и се характеризира с четири важни действия: противовъзпалително, аналгетично, локално анестетично и антисептично.