Вагинит – какво се крие зад тази диагноза?

Вагинитът е често срещано неразположение при жените, което всъщност представлява възпаление на влагалището, а понякога и на вулвата (външните полови органи) когато говорим за вулвовагинит. Той се изразява с изявен дискомфорт в интимната област, който се усеща в ежедневието и по време на полов акт. Възможна е и поява на болка, миризма, което води до намаляване на сексуалната активност, а ако не се лекува и се превърне в хроничен проблем, може да е дори причина за стерилитет.

Какво може да причини вагинит?

Бактерии. Бактериалната вагиноза е може би една от най-често срещаните прояви на вагинит и неправилно се слага знак за равенство между двете. Тя се изявява чрез поява на неприятна миризма и леко течение, които могат да останат и незабелязани.

Гъбични инфекции. Кандидозата (може да се добави линк към статията за кандидозата когато се публикува) също е често срещана форма на вагинит, при която се появява неприятен сърбеж, зачервяване и бяло течение. Лечението рядко предвижда антибиотици като се изписват предимно глобули, които се поставят във вагината и действат локално.

Трихомониаза. Тази форма на вагинит се причинява от паразити наречени трихомонади, които лесно се прикрепват към клетките и започват да се размножават  когато попаднат в организма. Те могат да доведат до безплодие, както при жените, така и при мъжете. Заразяването става по полов път, а честотата му се увеличава като изпреварва други болести като сифилис например. Изразява се с вагинален сърбеж, болки и парене, които могат да се усетят и при уриниране. На лечение се подлага и сексуалният партньор.

Хламидии. Този вид вагинит е инфекция, причинена от една конкретна бактерия – Chlamydia trachomatis, която се предава по полов път или от майка на дете при нормално раждане. Това, което прави хламидиите коварни е, че много рядко се наблюдават симптоми, които да алармират за тяхното наличие. Ако все пак ги има са: течение, парене и сърбеж и често уриниране. Най-често се заразяват младите момичета, защото имунната им система и повърността на лигавицата не са добре развити и лесно допускат преминаването на вредните микрооранизми. Лечението е с антибиотици, а неглижирането на тази инфекция може да доведе до възпаление на съседни органи и дори стерилитет.

Вируси. Те също могат да са причина за поява на вагинит. Основните вируси, които се предават по полов път са херпес симплексните вируси и човешките папилома вируси (HPV). При гениталния херпес се появяват болезнени мехурчета (както по вулвата, така и по вътрешната част на вагината), при пукането на които се образуват ранички. При HPV се засяга или кожата или лигавиците. От познатите видове (над 100) само около 20 щама са високорискови и могат да бъдат причина за развитие на карциономи. Формират се образувания тип брадавици на инфектираното място. Заразяването става основно по полов път, но наличието на ранички по кожата прави възможно инфектиране и от чисто битов характер. Инфекцията протича без явни симптоми, което също е причина за честото и разпространение.

Неинфекциозни причини. Към този тип вагинит спадат всички форми, причинени от алергична реакция или вагинална атрофия (след менопауза). Алергии могат да се проявят спрямо интимни продукти, хапчета против забременяване, козметични препарати  и др. В тези случаи въпреки липсата на инфекция пак се наблюдава парене, сърбеж и течение.

Какво може да помогне като допълнение към лечението?

Както става ясно, причините за вагинит може да са различни, затова консултацията с лекар е задължителна, за да се назначи адекватно за целта лечение. Но в същото време могат да се вземат допълнителни мерки, които да ускорят процеса на оздравяване.

Козметика. Може да се намали или преустанови временно използването на ароматизирана тоалетна хартия и силни омекотители и прахове при прането на бельото.

Храна и течности. Ако при лечението е изписан антибиотик е препоръчително да не се ядат млечни продукти, които да намалят или неутрализират неговото действие. Обратната препоръка важи когато става въпрос за гъбична инфекция, която се лекува само с вагинални свещички. Направено изследване потвърждава, че консумирането на 150 гр. кисело мляко дневно, което съдържа живи лактобацили, намалява почти наполовина неприятните симптоми.   

Розалгин е нестероидно противовъзпалително средство с противовъзпалителен, антисептичен и локален анестетичен ефект. Съдържа Benzydamine Hydrochloride и се ползва при вулвовагинити и цервиковагинити от различен произход, както и като помощно лечение при бактериална вагиноза.