Ежедневни навици, които водят до вагинални инфекции

Нещата, които ядете, дрехите, които обличате, и дори колко часа на денонощие спите може да бъде причина за възникване на вагинална инфекция.

Искате ли да намалите вероятността от развитие на инфекция? Според лекарите промяната на някои ежедневни навици, които имаме, може да облекчи симптомите на бична вагинална инфекция и да ни предпази от развитието на такава. Ако сте имали повече от две гъбични инфекции за една година, помислете дали не трябва да промените някои от изброените навици, които са предпоставка за прекомерното разрастване на Candida albicans, основният отговорник за неприятните симптоми, съпровождащи всака гъбична инфекция – зачервяване, сърбеж, нетипично вагинално течение.

Неконтролиран прием на бързи въглехидрати

Един режим на хранене с меню богато на бързи въглехидрати като захар, бяло брашно, бял ориз, захарни изделия като бискити, сладкиши и бонбони, както и алкохол, може да е причина някои жени да получат класическите симптоми на вагиналната инфекция. Повишените нива на глюкоза в кръвта улесняват гъбичните организми Candida albicans да се развиват неконтролирано. Високите нива на кръвна захар влияят и на имунната система. Жените с отслабен имунитет са изложени на по-висок риск от заразяване.

В гардероба ви е пълно с тесни джинси

Плътно прилепналите джинси, кожените панталони и белото от синтетична материя са неизменна част от ежедневното ви облекло? Тези дрехи и материи не позволяват циркулация на въздух около интимната ви област, а гъбичките обичат точно влажната и тъмна среда. Ако имате периодични гъбични инфекции, преминете към памучно бельо и редувайте тесните джинси с дрехи, позволяващи по-добър въздушен поток. В допълнение сменяйте влажните дрехи веднага след тренировка и не прекарвайте часове наред с мокър или влажен бански костюм.

Спите недостатъчно

Мятането и обръщането из леглото по цяла нощ и недостигът на 8 часа пълноценен сън може да доведе до отслабване на имунната система. Ниският имунитет води до по-високи нива на естествената вагинална киселинност, намалявайки по този начин нивото на рН на вагината и създавайки среда, позволяваща гъбичките да растат неконтролируемо. Някои жени не могат по естествен начин да се справят с това нарастване и развиват инфекции.

Ежедневно сте подложена на стрес

Стресът също е една от причините за намаляване на имунитета. Ето защо много жени развиват гъбични инфекции, когато преминават през големи стресови промени в живота като планиране на сватба, развод, търсене на работа или промяна на жилище. За да се намали риска от развитие на вагинална инфекция помислете за техники за намаляване на стреса като спорт, медитация, практикуване на йога.

Използвате често и без нужда интимни спрейове

Независимо дали са ароматизиране или не, интимните кърпички и спрейове отстраняват и вагиналните бактерии, които естествено обитават областта, като по този начин променят вагиналната среда. Те също така могат да предизвикат зачервявания и обриви на кожата около влагалището.

За да се освежите, по-добре забравете за кърпичките и спрейовете, а вместо това го направете с мек сапун и хладка вода. Винаги използвайте чиста кърпа след дамския си тоалет.

Не следите внимателно медикаментите, които приемате

Гъбичните инфекции са един от честите странични ефекти при жените, приемащи орални контрецептиви, антибиотици и стероиди. Хапчетата за контрол на раждаемостта повишават нивата на естроген, което може да увеличи риска от развитие на инфекция. Докато антибиотиците се борят срещу бактериите, отговорни за заболяването, те също така убиват и „добрите“ бактерии, които имат антигъбични свойства, давайки възможност на Candida albicans да нарастне. Стероидите от своя страна могат да доведат до гъбична инфекция, тъй като подтискат естествената имунна защита на организма.

Ако развиете вагинална гъбична инфекция докато приемате дадено лекарство, се консултирайте с вашия гинеколог или личен лекар. Той може да Ви замени предписания медикамент или да Ви препоръча приемането на пробиотик докато трае лечението с антибиотици.

Не всички жени са склонни да развиват гъбични инфекции в резултата от изброените навици. Но за предразположените към гъбични инфекции, някои промени в начина на живот може значително да намали броя инфекции през живота им.