Жената и стресът

Учени твърдят, че стресът е основна причина за поне 75% от болестите и психичните неразположения, които съпътстват съвременния човек. Ако са верни процентите дори на половина, логично е да си зададем въпроса:

Как да намалим стреса?

Стресът ни преследва навсякъде, но едва когато настъпи крайният резултат от присъствието му под формата на тревога, депресия, главоболие или безсъние, разбираме, че е време да предприемем нещо. Вече споменахме и в друга наша статия, че стресът е виновник и за проявата на различни вагинални инфекции. Тъй като интимното здраве на жената  е водеща за нас тема, ще разгледаме по-подробно някои малки техники за защита от стреса.

Добрата новина

В действителност малко стрес ни е нужен, за да не „заспи“ мозъчната дейност. Доказано е, че в умерени количества стресът стимулира мозъчната дейност и създаването нови клетки, отговорни за подобряване на паметта и когнитивните процеси. Когато обаче стресът присъства ежедневно в живота ни, влиянието му може да бъде единствено негативно.

Първи стъпки към преодоляване на стреса

Един от изпитаните начини за борба със стреса е да се мисли за създалите се на пръв поглед негативни обстоятелства като усъвършенстване на физическото ни и телесно състояние. Как ще реагираме в трудни моменти зависи единствено от нас. Превръщайки емоциите си в нещо, което ни прави по-силни може да се превърне в причина за вътрешно удовлетворение.

Внимание основни причини за стрес!

Първоизточници на стрес за почти всяка жена са: работата, парите, френетичния ритъм на дните ни, притеснения, свързани със семейството и външния вид.

Никой не би могъл да обещае пълно отърсване от стреса, все пак умението да живеем по-спокойни е нещо напълно възможно. Това няма как да стане отведнъж, с един замах, нужно е да си набележим отделни цели, които да постигнем стъпка по стъпка, без излишен стрес и невъзможни срокове.

По един добър навик на месец

Ако си поставим за цел още този месец да се храним здравословно, да спортуваме, да намалим калориите, да се откажем от алкохола и цигарите, самата мисъл 5 в 1 ще ни създаде допълнителен стрес. По-добре е възприемането на здравословните навици да стане постепенно. Това правило важи за всичко: прекалено много цели на едно място – води до стрес.

Да се научим да разпознаем самия проблем

Когато осъзнаем, че сме под стрес, задействаме механизма на самозащита и дори неволно започваме да търсим начин да се отърсим от него. Често обаче се случва така, че отричаме да сме стресирани и продължаваме с безсмисленото наддаване със собствените си възможности, което води до допълнителен стрес и още повече проблеми.

Някои задължения могат да бъдат отменени

Безкрайните задължения през деня създават усещане за неспокойствие и изтощение. Тук правилото е съвсем простичко – намаляване на задълженията. В началото може да изглежда невъзможно или поне трудно, но научавайки се да казваме „НЕ“, всъщност не обиждаме никого, просто мислим за себе си и собственото си здраве.

Движението като разтоварване и отърсване от стреса

Физическата активност намалява стреса. Не се залъгвайте, че непрекъснатото тичане от къщи до работа, до училището на децата и хилядите техни извънкласни мероприятия, безбройните движения в кухнята, гладенето и други подобни влизат в графата – физически упражнения. Крайната цел на физическите упражнения трябва да се обвърже с релакс, а това може да се постигне във фитнес залата, с приятна разходка, йога, плуване или бягане. Важно е спортуването да ви доставя удоволствие, а не да го чувствате като „необходимо зло“. При физически упражнения тялото отделя ендорфин – вещество което има способността да намали нивото на стрес. Достатъчни са дори 20-30 минути ходене на ден.

Пийте повече вода

Ето, че водата помага и при стрес! Когато тялото е дехидратирано се произвежда повече кортизол, известен като хормон на стреса.  

Нека управляваме по-добре бюджета си

Парите, било то когато са малко или много, създават условия за стрес, всъщност те са сред водещите причини, водещи до стрес. Въпреки, че живеем в супер скъпо време и заплатите за нищо не стигат, воденето на реални сметки за това какво влиза и излиза от семейния бюджет, ще ни направи малко по-предпазливи, а с това и по-спокойни. Оказва се, че възможността да заделим по нещо в края на месеца създава истниско усещане за сигурност и спокойствие.  

Поглед напред

Когато обмисляме непрекъснато някакъв провал, това създава чувство за вина и фрустрация. Така стигаме до друга основна причина за създаване на стрес, а именно мисълта: „Трябваше да постъпя така, а не така…“. Чувството за вина за нещо отминало само засилва проблема, без да помага за неговото решаване. По-приемливо би било поведение, което не отрича сложността на ситуацията, но търси начин да я разреши.

Егоизъм в рамките на нормалното

Много често стресът върви ръка за ръка с прекалената добродетелност и желание да се харесаме на другите. Затова намирането на равновесие между собствените ни нужди и чуждите стои в основата на по-лесно и здравословно ежедневие. Място в ежедневните ни планове трябва да намерят личните ни интереси, хоби и удоволствия.  

Това, което сме е по-важно от това, което притежаваме

Това, което притежаваме трябва да си остане в категорията – средство, правещо живота ни по-лесен. Безсмислено е да се стресираме в желанието да притежаваме на всяка цена нещо си – по последен писък на модата или нещото, с което другите изглеждат по-успели, по-красиви. Красиви сме за това, което сме, а не заради това, което обличаме и притежаваме.

Ако обърнем подобаващо място на тези малки „правила“ за живот, ще успеем да се дистанцираме от стреса и голяма част от здравословните проблеми. Започнете от днес, отлагането не е решение, нито извинение. Вие сте на ход!