Задължителни характеристики на добрите противозачатъчни методи

Естествено е когато говорим за противозачатъчни средства, да започнем с класическия метод, който доказа във времето своята ефективност и двойна защита: нежелана бременност и защита от болести и инфекции, предавани по полов път. Презервативите не са това, което бяха, разнообразието от форми, аромати и допълнителни стимулиращи функции могат само да предизвикат интерес, любопитство, но не и пренебрежение. Единственият им недостатък си остава вероятността да се скъса или изхлузи в най-неподходящия момент.

Противозачатъчните хапчета

Те съдържат хормоните прогестин или комбинация от прогестин и естроген. Като цяло действието им се свързва с потискане на овулацията (отделяне на яйцеклетката), промяна на лигавицата на матката, за да не се позволи задържане на оплодената яйцеклетка и регулиране на месечния цикъл.  Изписани са множество статии за ползите им, не по-малко митове за страничните действия на противозачатъчните хапчета, но като цяло можем да обобщим, че си остават ненадминат метод при защита от нежелана бременност.

Спешни хормонални контрацептиви

Тези хапчета за разлика от плановата орална контрацепция, могат да спасят положението, когато „нещата“ са се поизплъзнали, но все още са под контрол. Действието им е свързано с предотвратяване на бременност от 1 до 3 дена след полов акт, тъй като предотвратяват оплождането на яйцеклетката. Гинеколозите препоръчват този метод само в краен случай, а не като регулярна предпазна мярка.

Съществуват и хормонални противозачатъчни лепенки, които се поставят върху кожата веднъж в седмично. Този вид контрацептиви обаче получиха множество критики от страна на Американски и Международни асоциации поради по-високото им хормонално съдържание, което може да доведе до нежелани последствия.

Съществуват и механични методи за предотвратяване на нежелана бременност: спирала и диафрагма. Спиралата се поставя от гинеколог и е подходяща за двойка със стабилни отношения, при която не съществува риск от инфекции, предавани по полов път. Този метод не е от любимите на жените, тъй като не са малко случаите, при които се наблюдава обилно менструално кървене, възпаления на половите органи, а понякога се стига дори до сериозни наранявания на матката. Възможно е дори незабелязано изхвърляне от организма на противозачатъчната спирала. Диафрагмите от своя страна защитават маточната шийка от рак, с помощта на спермициди не позволяват нежелана бременност, но недостатъците им се свързват с трудно определяне на точния размер (задължително с помощта на акушер-гинеколог), нужно е време, за да свикне жената с поставянето й, понякога водят до инфекции на пикочните пътища.

Вагиналните спермициди, както подсказва самото име, защитават до известна степен от нежелана бременност като убиват сперматозоидите. Те са под формата на кремове, гелове, таблетки и глобули, съдържащи химични вещества. Поставят се във влагалището поне 15 минути преди половия акт, като е важно да се знае, че действието им е ограничено във времето – около 1 час, след което за да бъдат ефективни трябва да се нанесат или поставят наново.  

Друг рядко предпочитан метод е стерилизацията, възможна както при жената, така и при мъжа. Това е най-сигурният начин за защита от бременност, но трябва да се подчертае, че това е необратим метод и връщане назад няма. Мъжът и жената трябва да са напълно убедени, че не желаят да имат деца (повече деца), за да пребягнат към този метод.

След като разгледахме кои са основните видове противозачатъчни средства, нека да разгледаме кои са задължителните характеристики, за които трябва да следим:

  • Сигурност и ефикасно приложение. Естествено е в млада възраст, когато бременността не стои в плановете на никой, основен критерий при избора на противозачатъчни да бъде 100-процентовата сигурност на противозачатъчното. В такъв случай е добре да се обърне особено внимание на различните видове противозачатъчни хапчета, които защитават най-надеждно от нежелана бременност. Единственото неудобство е, че не се допуска никаква разсеяност, задължително е да се взимат всеки ден в едно и също време от деня. При съмнение на помощ идват спешните хормонални контрацептиви, които действат до ден, максимум три дена след половия акт.
  • Безвредност и добра поносимост. Добрият контрацептив трябва да е с добра поносимост, следователно да не носи нежелани допълнителни ефекти, както по време на употребата му, така и след спиране на неговата употреба. При евентуални неразположения задължително трябва да се консултирате с гинеколог, тъй като очевидно това не е вашият метод.
  • Обратимост. Идеалното противозачатъчно трябва да позволи „връщането“ назад към нормалната за жената фертилност, при евентуално прекъсване на действието му. Така например съществуват и необратими методи като стерилизацията, подходяща единствено за хора, които са взели крайното решение да нямат повече деца.
  • Адекватност. Избраният противозачатъчен метод трябва да се съобразява с физическите характеристики и вида връзка, която жената приема за себе си. Като не пречи по никакъв начин върху спонтанността на сексуалната връзка.
  • Лесно приложими. Избраният противозачатъчен метод не трябва да ни изправя по никакъв начин пред мисълта, че приложението му е твърде сложно, тъй като това неизбежно ще доведе до нежелание и непостоянство при ползването. А това логично ни изправя пред поемане на нежелан риск.
  • Цена. Цената на определен контрацептив може да се окаже решаваща при избора на даден вид. Все пак по-добре е да се помисли добре, преди да се откажете дадено противозачатъчно само защото друго, по-малко подходящо за вашия случай е на по-добра цена. Всъщност сексуалният живот, без притеснения за личното здраве и спокойствие, няма цена.