За и против използването на ежедневните дамски превръзки

Дългият напрегнат работен ден изисква стратегия за запазване свежестта на интимния регион. Един от начините е използването на ежедневни дамски превръзки, мини абсорбент, който се справя успешно със силните миризми и секрети. Но въпреки, че е явен съюзник, неправилната му употреба може да навреди на интимното здраве на жената.

За какво служат ежедневните дамски превръзки?

Ежедневните дамски превръзки пречат на нормалния вагинален секрет да навлажни бикините, те поддържат кожата суха и чувството на комфорт през целия ден. Те също така абсорбират изтичането на урина по време на физически усилия или смях и са страхотни, когато менструацията се появи неочаквано или когато е в последните си дни. Не може да се отрече ползата от ежедневните дамски превръзки, особено в периоди на повишена секреция, например по време на овулация.

Някои марки, произвеждащи такива продукти, предлагат и парфюмирани артикули за омекотяване на характерните миризми. Обещанието е за гарантирано усещане на свежест като след душ през целия ден.

Вреди ли ежедневното ползване на дамски превръзки?

За съжаление обаче еднократните дамски превръзки имат много недостатъци. Те генерират огромно количество отпадъци и се считат за голям екологичен замърсител. Те са скъпи, в края на фертилния си живот всяка жена е похарчила цяло състояние за подобни продукти. Но основният недостатък на тези абсорбенти се отнася до здравето. Защитните протектори за еднократна употреба имат синтетични слоеве, които не позволяват на кожата да диша и това създава задушна, влажна среда, идеална за процъфтяване на бактерии. Тези бактерии ще бъдат в пряк контакт с един от най-чувствителните региони на нашето тяло и най-податливо на инфекции.

В ежедневните дамски превръзки  се съдържат гелове и други химикали, вредни за здравето на влагалището. В допълнение, естествената защита на женското тяло произвежда още повече секрет, когато той влиза в контакт с неизвестни химични компоненти. Функцията на тази допълнителна секреция е да предотврати възможни инфекции. Струва си да направите тест, след няколко седмици, без да слагате ежедневни дамски превръзки, секрецията намалява.

Гинеколозите са на мнение, че има две основни ситуации, при които е препоръчително да се използват ежедневни дамски превръзки: два дена преди началото на менструацията, когато те няма да позволят жената да остане неподготвена и в последните дни на месечния цикъл, когато течението е по-слабо.

Ежедневни дамски превръзки с парфюм

Ароматът на някои ежедневни протектори може да предизвика алергии и кожни реакции. Ако забележите подобни симптоми, незабавно спрете да използвате продукта. Ако искате да продължите да използвате ежедневния протектор, използвайте опция без аромат.

Наличието на изобилен секрет със силна, неприятна миризма, болка, парене или сърбеж, са симптоми на вагинални инфекции, които създават интимен дискомфорт, който не бива да се пренебрегва. Прилагането на противовъзпалителен лекарствен разтвор за вагинално приложение повлиява бързо на симптомите на възпалението като облекчава болката, паренето и сърбежа. Потърсете консултация с гинеколог, за да бъде установена точната причина за инфекцията. При доказана причина е необходимо допълване на лечението със съответната терапия, насочена към причинителя.

Как да поддържаме интимната хигиена, без да се нужда от ежедневен протектор

  • Вземете си душ преди да излезете от дома;
  • Използвайте мек сапун;
  • След къпане внимателно изсушете с мека, чиста кърпа, избягвайте да търкате зоната прекалено силно;
  • Изберете удобни памучни бикини, които оставят областта да диша;
  • Ако почувствате нужда, носете втори чифт бельо в чантата;
  • Носете панталони и поли, осигуряващи добра аерация на въздух в региона; през нощта опитайте да спите без бикини и с широка пижама или нощница.