Идеалната лятна почивка–без опасност за интимното здраве

Лято е. Време за море, басейн, почивка на планина или къмпинг… С други думи време за приятни емоции! И за да се насладите докрай на дългоочакваните почивни дни, най-добре е да имате предвид малкото на брой, но важни правила за интимно здраве на плажа и не само.

През лятото рискът от инфекции на интимните части се увеличава поради факта, че се създават условия за влажна и топла среда, т.е. идеална за развитие на гъбички и други патогенни организми. От друга страна слънцето и обезводняването на организма водят до отслабване на имунната система, в следствие на което се увеличава рискът от появата на инфекции.

Кога и къде да внимавате повече?

  • на плажа

Малко неща биха могли да се сравнят с удоволствието, създадено от допира на морските вълни и ситния златен пясък… Все пак имайте едно наум!

Рискът от поява на инфекции на пикочните пътища и Candida се увеличава, когато банският костюм остане дълго време мокър. Едно от решенията на този малък проблем е да направим всичко възможно, за да изсъхне банският бързо на слънце. Другото решение, също толкова лесно, но може би създаващо малко повече неудобства, е смяна на мокрия бански със сух.

Ако пък предпочитате да си стоите на плажа за повече тен, имайте предвид, че дори и далеч от морската вода и мокрия бански, застраховки от инфекции не съществуват, ако сядате направо върху пясъка.

Това важи с особена сила за малките момиченца, които все още могат да ходят голи на плажа. Не ги оставяйте да си играят по голо дупе на пясъка. Възможностите са две: сложете им бански или чиста хавлия, на която да седнат.

Не подценявайте и сядането върху столове или шезлонги. Винаги за предпочитане е да ги покривате с ваша лична кърпа за плаж. Ако сте решили да се разхладите с питие на бара, сложете си подходяща пола, парео, рокля или къси панталони, преди да седнете на иначе удобния диван или стол.

  • в басейна

По правило водата в басейните е хлорирана, а това означава, че са взети нужните мерки за защита от инфекции. Повече рискове се крият върху общите шезлонги, столове или съблекални. За да се избегнат нежелани реакции в резултат от хлора или евентуални инфекции, най-добре е да се вземе веднага душ след басейна.

  • хотели

Можете да сте спокойни, когато ползвате предложените в хотела хавлии и спално бельо, само ако сте убедени, че са прани на температура над 80 °С. Бактериите, гъбичките и вирусите умират на високи температури.

  • обществените бани и тоалетни

Нерядко истинско изпитание за здравето на интимните части са обществените бани и тоалетни на къмпинга или хижите в планината. Не докосвайте тоалетната чиния и носете винаги със себе си антибактериални мокри кърпички. (Прочетете повече за: Интимна хигиена и интимно здраве на жената)

  • сауната

Може да звучи малко извън сезона, но в действителност не са малко любителите на горещата сауна дори през летните месеци. Именно влагата и високите температури обаче, са идеалната среда за развитие на микроби и гъбички. Затова по-добре е в сауната да сте с бански костюм и да поставите чиста хавлия на мястото, където ще седнете.

Други превантивни мерки, които ще ви спестят немалко проблеми, свързани с интимното здраве:

Важно е винаги да измивате добре ръцете си, преди да имате контакт с интимните части.

По-добре е да не се доверявате на тоалетната хартия, която не е изолирана от допира на други хора или мръсни повърхности.

Пийте достатъчно вода и предпочитайте плодовете и зеленчуците за сметка на храните, богати на захари и мазнини.

Не е нужно прекаленото миене на интимните части, тъй като това води до отмиване на хидролипидния слой на кожата, което нарушава естествените pH нива и засилва риска от инфекции.

Дрехите от естествени материи позволяват на кожата да диша и не задържат потта като по този начин намалява и рискът от инфекции на интимните части.

Ако все пак усетите дискомфорт в областта на интимните части…

Най-добрият съвет е да се консултирате със специалист. Междувременно бихте могли да успокоите сърбежа, болката или паренето с подходящ продукт за вагинално приложение.  Активната съставка на Розалгин бензидаминов хидрохлорид има противовъзпалително, локално антисептично и бързо облекчаващо болката действия.