Интимен дискомфорт: 3 начина да се справим с този проблем

Времето е хубаво, приятен следобеден час, идеално време за почивка и кафе навън, но ви се налага да отклоните всички покани на приятели, а не може да им обясните защо. Причината е само една – интимен дискомфорт, заради който седенето на едно място ви е неприятно и е свързано с постоянна смяна на позицията на тялото и неловко наместване на стола. Положението у дома не е по-добро, защото се появява неприятна миризма и по-силно течение, които ви карат временно да държите половинката настрана от себе си. Ето някои от най-важните съвети, прилагането на които могат да помогнат при подобен интимен дискомфорт.

Интимен дискомфорт – парене

Най-често срещаният интимен дискомфорт се свързва с неприятно парене във вагиналната област, което води и до затруднени сексуални взаимоотношения. Ако това усещане продължава и по време на цикъл, то не е желателно да се ползват тампони, а да се предпочетат превръзки с памучно покритие.

При наличие на интимен дискомфорт, свързан с парене, може да се прилага вагинален разтвор с Розалгин, който има четири важни действия: противовъзпалително, аналгетично, локално анестетично и антисептично. Активната съставка е Бензидаминов хидрохлорид, който е нестероиден противовъзпалителен лекарствен продукт за локално приложение.

Интимен дискомфорт – неприятна миризма

Важно е при наличие на интимен дискомфорт да се промени режима на хранене. До намаляване или изчезване на симтомите е препоръчително да се избягват две неща: захарите (захар, мед, меласа, фруктоза и т.н.) и въглехидратите. Те спомагат развитието на вредните бактерии, които причиняват вагиналните инфекции. За да се намали усещането за интимен дискомфорт е желателно да се консумират повече зеленчуци, витамин С и храни, богати на пробиотици (като кисело мляко).

Интимен дискомфорт – необичайно течение

Вагиналните инфекции често са причина за поява на течение, промяна в консистенцията и мириса му. Успоредно с предписаното от лекаря лечение е добре да се спазват и няколко основни правила за хигиена. Препоръчва се носенето на памучно бельо, което да позволява на кожата да диша и да не се спарва. Не се препоръчва носенето на тясно и цветно бельо, както и употребата на хормонални лекарства. След затихване на симптомите на интимен дискомфорт, отново може да се върнете към старите си навици, но все пак… с едно наум!