интимна хигиена

Интимна хигиена и интимно здраве на жената

Интимната хигиена на жената е свързана с немалко време и грижата за нея изисква постоянство. Застояването на дамите в банята се дължи именно на този факт, а не на четенето на вестник или „заиграване“ със смартфона.

shutterstock_35730712

Добрите навици, свързани с интимното здраве на жената

Хигиената. Важно е да се знае, че правилната интимна хигиена помага на жената да избегне сериозни вагинални заболявания. Изборът на подходящи продукти трябва да се съобрази с изискването за запазване на нормалното pH на вагиналната флора. Те се използват един-два пъти дневно, след което се редуват с миене само с вода. Нека не забравяме, че са предназначени единствено за външно измиване. За вътрешни вагинални промивки са необходими специални и добре подбрани продукти.

Преди и след сексуален контакт интимните части на мъжа и жената трябва задължително да се измиват обилно с вода и подходящи интимни сапуни. Това важи в пълна сила, когато жената е бременна. За предпочитане в този случай e ползването на презервативи.

Важна е и честата смяна на кърпата за подсушаване. В никакъв случай не трябва да се използва от различни хора. Специалистите препоръчват при подсушаване ползването на хартиени кърпи за еднократна употреба.

Трябва да се обръща особено внимание на начина, по който се почистват фекалиите. Поради факта, че при жените разстоянието между ануса и уретрата е твърде малко, много лесно могат да се пренесат бактерии в интимната зона. Затова внимателното почистване или това в обратна посока, както и редовно миене, са фактори с особена важност.

Външните фактори. Нужно е особено внимание при ползването на публични тоалетни, където хигиената не е на ниво. Поради начина, по който е устроена половата система на жената, рискът от инфекции e голям. Затова, ако се налага да ползвате често публични тоалетни, носете винаги със себе си покривало за тоалетна чиния за еднократно ползване.

Не използвайте гъба или други подобни помощни средства за почистване на интимните части, тъй като в тях най-лесно и бързо се размножават множество бактерии и гъбички.

Интимно здраве по време на менопауза

По време на менопаузата намалява нормалното овлажняване на вагината и се препоръчва да се подберат по-деликатни и силно хидратиращи продукти. Така рискът от вагинален дискомфорт, свързан със сухота, сърбеж, парене и болка, намалява.

Дамски превръзки и тампони

Ако ползвате ежедневни дамски превръзки, предпочитайте памучните, за да не се предизвиква спарване и изкуствено създаване на влажна среда, предразполагаща към развитието на патогенни микроорганизми.

Сменяйте често дамските превръзки по време на менструация. Същото важи и за тампоните, които в никакъв случай не се препоръчват нощно време. Задължителни са и честите изплаквания с вода.

Избирайте дамските превръзки и тампони от естествен памук, за да не се затруднява дишането на кожата, с цел ограничаване на благоприятни за развитието на гъбички и бактерии условия.  Добро хигиенично правило е след премахване на тампон да се направи антисептична промивка. За целта използвайте продукти, които не променят вагиналната флора. Такъв продукт е ROSALGIN® – можете да го намерите под формата на сашета и готов разтвор за еднократна употреба.

При евентуални съмнения за инфекции на влагалището, изразяващи се със сърбеж, парене или болка, можете да сте сигурни, че съдържащият се в ROSALGIN® бензидамин ще действа директно и единствено върху възпалените тъкани. Подходящ е дори за бременни и кърмачки. *

Интимната хигиена при бременните

Нужно е да се обърне повече внимание на интимната хигиена по време на бременност или при провеждане на медицинско лечение, тъй като вагината при тези случаи е подложена на по-голям риск от инфекции. При бременните жени наличието на течения и секреции е съвсем естествено, но именно те създават благоприятни условия за живот на различни микроорганизми, недотам безвредни за интимното здраве на жената и зародиша.

Желателно е да се ползва винаги интимно бельо, което позволява на тялото да диша (памук и други естествени материали – несинтетични). Твърде тесните бикини от изкуствени материи се впиват и търкат в интимната зона, а това води до задържане на влага и пот, които създават идеални условия за развитието на бактериални възпаления и предизвикват раздразнения. Това правило важи за всяка жена, не само по време на бременност.

 

Референции:

1.Sironi M, Pozzi P, Polentarutti N, Benigni F, Coletta I, Guglielmotti A, et al. Inhibition of in_ ammatory cytokine production and protection against endotoxin toxicity by benzydamine”. Cytokine.1996; 8(9): 710-6, Sironi M, Massimiliano L, Transidico P, Pinza M, Sozzani S, Mantovani A, et al. “Di_ erential e_ ect of benzydamine on pro- versus anti-in_ ammatory cytokine production: lack of inhibition of interleukin-10 and interleukin-1 receptor antagonist”. Int J Clin Res. 2000; 30(1): 17-9.

2.Simard-Savoie S, Forest D. “Topical anaesthetic activity of benzydamine”. Curr Ther Res. 1978; 23:734-45.

3.5. Cidalia Pina-Vaz, Acacio Goncalves Rodrigues, Filipe Sansonetty, J.Martinez-De-Oliveira, Antonio F. Fonseca and Per-Anders Mardh. “Antifungal Activity of Local Anesthetics Against Candida Species”.

5.Molinari, G, Bactericidal and fungicidal activity in vitro of benzydamine hydrochloride, Microbiologia Medica, 1993

6. КХП

 

*Rosalgin® благоприятства бързото облекчаване на симптомите на възпаление като: БОЛКА, ПАРЕНЕ, СЪРБЕЖ! Rosalgin® съдържа бензидаминов хидрохлорид – нестероиден противовъзпалителен лекарствен продукт за локално приложение и профилактика на вулвовагинити и цервико-вагинити от различен произход, включително вторични състояния след химио- и лъчетерапия. Част от терапевтичните показания са за помощно лечение при бактериална вагиноза, причинена от Gardenella vaginalis, пред и след-оперативна профилактика при гинекологични операции, лична хигиена по време на послеродовия период. Rosalgin® има доказано противовъзпалително¹, локално анестетично² и антимикробно³ действие (срещу 110 бактериални⁴ и 20 Candida щама⁵). Няма противопоказания за външно приложение на бензидамин при бременни и кърмачки.