Интимна хигиена през лятото

Лятото е време за забавления, лежерни разходки през дългите вечери и отмарящо разпускане на плажа, но това е и период, когато дамите трябва да полагат повече грижи и внимание за поддържане на интимна хигиена. Високите летни температури водят до обилно потене на тялото, като по този начин се предоставят подходящи условия за развитието на бактерии – топла и влажна среда. Допълнителната топлина и пот в интимната зона могат да влошат съществуващ дискомфорт или да доведат до по-тежки вагинална инфекция. Това е моментът да бъдете изключително предпазливи и внимателни в поддържането на женската хигиена, което ще помогне за предотвратяване на вагинален сърбеж, дразнене или инфекция и ще можете безпроблемно да се наслаждавате на сезона.

Ето няколко съвета, които могат да ви помогнат да се предпазите от здравословни проблеми и да направите лятото по-приятно:

Избягвайте да носите тесни дрехи

Лятно време тялото отделя много пот, което води до влажна или мокра интимна зона. Носенето на тесни дрехи влияе на вентилацията на интимната зона и създава благоприятна среда за растежа на бактерии и гъбички, които могат да причинят вагинални инфекции.

Грижете се правилно за интимната хигиена на региона

Вагината е самопочистващ се орган, но тя изисква допълнителна грижа през лятото, особено в периодите на менструация, силно влагалищно течение, бременност и след раждането. Препоръчително е да избягвате използването на сапуни, шампоани, кремове или всякакви ароматизирани препарати за интимна грижа, тъй като те могат да нарушат pH баланса и да причинят вагинална инфекция. Ако вече използвате продукт за женска хигиена, уверете се че той изпълнява основните изисквания като намаляване на сърбежа, поддържане на вагината суха и предпазва кожата от възпаление.

Специално внимание на бельото през лятото

Подарете си почивка от дантелени, копринени и синтетични бикини, тъй като те задържат влагата и преминете към удобно памучно бельо. Когато става въпрос за летните месеци, материи като памук и лен ще осигурят приятна прохлада на тялото без да предизвикат кожни раздразнения.

Дайде възможност на интимния регион да „диша“ през нощта като изберете удобна и  свободно падаща по тялото пижама или нощница от естествена материя.

Използвайте биоразградими или памучни дамски превръзки или тампони по време на менструация. Те са щадящи към кожата, намаляват усещането за сърбеж и не предизвикват обриви. Сменяйте ги достатъчно често, тъй като в топлите дни те могат бързо да предизвикат неприятна миризма и са най-добрата среда за развитие на възпалителни процеси.

Смяна на мокрите и запотени дрехи при първа възможност

Избягвайте да стоите с мокри или влажни дрехи за по-дълъг период. Мокрият бански костюм трябва да се сменя със сух след всяко влизане във водата. Изпотените спортни дрехи и бельо след  тренировка се заменят с резервен комплект. Влажното бельо е благоприятна среда за развитие на бактерии и увеличава вероятността от инфекция.

Хигиена след сексуален контакт

Почистете добре вагиналната област след полов акт и винаги използвайте презервативи, за да предотвратите полово предавани заболявания. Телесните течности могат да доведат до инфекция, дразнене и неприятна миризма, ако не бъдат премахнати след секс.

През лятото топлата и влажна среда създава благоприятни условия за развитие на бактериални и гъбични вагинални инфекции. За да ги предотвратите и да поддържате хигиената в интимната си зона през този сезон трябва да избягвате всичко, което увеличава задържането на топлина и пот. Ако възникне какъвто и да е симптом като обрив, вагинално течение или инфекция в или около интимната зона, не го игнорирайте. Консултирайте се с Вашия лекар възможно най-скоро.