Интимното здраве на жената може да застраши връзката на двойката

Поддържане на интимното здраве е от съществено значение за нашия пълноценен сексуален живот. Когато не всичко е наред в тази област, различни аспекти в нашето ежедневие биват засегнати и това може да доведе до емоционални и физически последици.

Жените все още се притесняват да говорят открито за интимното си здраве. Когато се разболеем от грип или имаме температура споделяме с нашите познати, но когато става въпрос за интимни проблеми като вагинална инфекция, ние избягваме темата на всяка цена от срам или страх какво ще си помислят другите.

Интимното здраве и връзката на двойката

Когато интимното здраве на жената не е добро, това може да засегне негативно сексуалните отношения на двойката. Жените губят самочувствието си и започват да не желаят да правят секс поради срама, който изпитват, чувстват се несигурни и нежелани. Мъжете, от друга страна, могат да отхвърлят дадена жена, виждайки, че тя не се интересува от интимна си хигиена или разочаровани от нарастващото й отчуждение.

Засегнато самочувствие

Лошото интимно здраве може директно да засегне самочувствието на жената. В някои случаи тя започва да изпитва болка при полов акт, което води до доброволно оттегляне на партньорите. При наличие на  вагинална инфекция, съпроводена с течение и неприятна миризма, жените изпитват срам и спират да поддържат сексуални отношения.

Всичко започва с добра интимна хигиена

Често лошото интимно здраве се свързва пряко с лошата лична хигиена, което води до редица проблеми. Интимната хигиена трябва да бъде част от ежедневието, както миенето на зъбите.

Ето някои от проблемите, които могат да възникнат, ако интимната хигиена се пренебрегва:

  • Гъбични инфекции
  • Вагинално дразнене
  • Вагинални инфекции
  • Социални проблеми
  • Инфекция на пикочните пътища

Някои често срещани интимни проблеми

Неприятна миризма

Един от проблемите, които поставят жените в неловко положение е миризмата идваща от влагалището. В някои случаи тя не се ограничава от бельото и дрехите и може да се усети от околните, причинявайки смущение и неудобство.

Някои жени, особено по-младите, често се опитват да замаскират характерната миризма на вагината със сапуни, дезодоранти и дори парфюми. Но вместо да подобри, това може да направи ситуацията още по-лоша, тъй като тези продукти причиняват промяна във вагиналната флора.

Подобно състояние  може да е резултат от лоша лична хигиена или да показва някакъв медицински проблем като вагинална инфекция. Друг фактор, който причинява промени в интимната миризма е неправилното хранене, водещо до промяна във вагиналното рН. Най-добре е да потърсите лекар, за да разрешите проблема и да започнете подходящо лечение.

Ендометриоза

 Ендометриозата се появява, когато части от ендометриума излизат от матката в други области на таза (като пикочния мехур и яйчника). Тази тъкан извън матката причинява силна болка и може да промени анатомията на региона и  неудобство при полов акт. Има и друг важен аспект: някои лечения за този проблем засягат възбуждането и овлажняването на вагината. В тези случаи е важно да разговаряте с партньора, за да обясните проблема и да се опитате да намерите заедно решение.

Вагинална сухота

Свързва се с намаляване на нивата на естроген, които съпътстват менопаузата. Вагиналните стени стават по-тънки, сухи по-малко еластични. Това води до сърбеж, дискомфорт и болка по време на полов акт.

Менопаузата може значително да повлияе на самооценката на жената, тъй като тя започва да вярва, че вече няма да може да се наслаждава на секса. Лечението включва системна или локална хормонална терапия и винаги трябва да бъде проследено от гинеколога.

Вагинални инфекции

Вагиналните инфекции са по-често срещани отколкото хората предполагат. Много жени не търсят лекарска помощ и инфекцията прогресира, което може да доведе до сериозни последици в бъдеще. Обикновено тези инфекции се появяват поради промени в Ph и вагиналната флора. Те причиняват болка при уриниране, сърбеж в интимния район, вагинално течение с или без лоша миризма и зачервяване на цялата област. В допълнение към целия дискомфорт, жената с инфекция изпитва болка при полов акт.

Най-често се касае за вагинит, причинен от бактерии, или гъбична инфекция, причинена от Candida.

Говорете с партньора си

 Споделяйте притесненията си с човека до вас. Така той ще се почувства по-уверен, че проблемите през които преминавате не са толкова сериозни и ще запази връзката ви здрава.