Интимно здраве: девет въпроса, които жените се притесняват да зададат при медицински преглед

Намирате се на гинекологичен преглед и си спомняте въпросите, които са ви вълнували докато лежите вечер в леглото си, но не можете да зададете на лекаря пред вас, защото ви е неудобно или от страх, че той ще си помисли, че това е нещо твърде очевидно. Често въпросът, който изглежда глупав е може би е най-важният и отговорът му ще ви спести неподходящо поведение или ще разкрие заболяване, за което не подозирате.

Нормално ли е едната от гърдите да е по-голяма от другата?

Малките разлики в размера на гърдите се считат за нормални. Това се случва още в пубертета, когато едната гърда може да има повече хормонални рецептори, което води до по-голям растеж.  Тези разлики са притеснителни, когато се появят внезапно и са много големи и / или са свързани с болка в региона. В тези случаи вероятно се касае за възпалителни, инфекциозни или дори ракови процеси и трябва да се потърси незабавно консултация с гинеколог или мамолог.

След продължителен секс, нормално ли е вагината да се подува?

Прекаленото триене на тъканите на пениса и влагалището може да доведе до оток, което е дискретно натрупване на течност в тези тъкани. Резултатът от това е „подуване“,  възникващо поради тази натрупана течност. Отокът обикновено намалява и изчезва няколко часа след сексуалния контакт. Ако проблемът продължава по-дълго, консултирайте се с Вашия лекар.

Необходимо ли е да се взима душ веднага след полов акт?

Да, това е необходимо, но не е нужно да се втурвате в банята веднага след секс. Взимането на душ помага да се избегнат главно инфекции, причинени от гъбички, като кандидоза. Измиването на половите органи след секс помага също така да се отстранят остатъците от сперма и лубрикант от презерватива. Ако не се използва презерватив, хигиената служи за премахване на естествената секреция, която заедно със остатъците от сперма след еякулация, са богати на вещества, които служат като хранителна среда за бактериите и гъбичките. Бактериалната флора в тъканите на пениса и вагината е увеличава след полов акт, особено ако наближава следващата Ви менструация. Ако тази флора се модифицира поради предишна патология в лигавицата на пениса или влагалището, съществува риск от предаване на ППИ. Личната хигиена може да се направи до няколко часа след сексуалния акт – не е задължително да бъде веднага, но никога не трябва да я оставяте за следващия ден.

Защо някои хора имат желание за уриниране веднага след полов акт?

Съществува физиологичен  рефлекс след сексуалния оргазъм, който предизвиква свиване на няколко тазови мускула, включително на пикочния мехур и сфинктера и това може да предизвика желание за уриниране в някои хора веднага след акта. Уринирането след секс е важно и за почистване на пикочните пътища, тъй като намалява риска от възможни бактериални инфекции.

За какво служат пубисните косми?

Еволюционно, окосмяването съществува за защита на гениталния регион. В днешно време се препоръчва подрязване на космите, за да се улесни хигиената и да се избегне влагата в региона, която може да доведе до растеж на гъбички. Това е така, защото в основата на космите има жлези, които произвеждат пот и секрети за смазване и охлаждане на кожата, а те от своя стране могат да доведат до неприятна миризма или да служат като храна за бактериите, предразполагащи към развитие на кожни заболявания.

Ако имате правилна интимна хигиена на дневна база, пълна епилация не е необходима. Цялостно премахване на окосмяването в гениталния регион трябва да се избягва поради риска от нараняване на кожата, която е много тънка и съществува риск от инфекция. Ако е необходимо, епилация трябва да се извършва с изключителна грижа и хигиена.

Какви са проблемите при нараняване на вагината по време на епилацията?

Ако предпочитате да се бръснете и сте претърпели порязване по време на процеса, най-добре е да почистите района добре на момента и да поддържате хигиена с удвоено внимание през следващите дни. Ако в засегнатия район се развие подуване, възпаление или инфекция, потърсете медицинска помощ. Избягвайте дрехи, които протриват мястото по време на зарастването и си дайте  време преди следващ сексуален контакт.

В случай на нараняване по време на полов акт необходимо ли е да се потърси лекар?

Да. Препоръките за този случай са подобни на тези, дадени за епилация, включително сексуално въздържание, докато раната напълно се излекува.

Оттеглянето или използването на презервативи само по време на еякулация предпазва ли от полово предавани болести?

Експертите са категорични: не.Прекъсването на сношението не предпазва човека от абсолютно нищо, особено от заразяването с ХИВ и хепатит. Прекъсването на полов акт не може да ви предпази напълно и от бременност. Рискът от предаване ППИ с използване на презервативи само във времето еякулация е непълно, тъй като вагиналната секреция и течността, освободена от пениса преди еякулацията съдържат вируси и бактерии на полово предавани болести. В допълнение, брадавици и рани, причинени от HPV, кандидоза или сифилис, могат да присъстват върху кожата на пениса или вагината и контактът ще бъде достатъчен за предаване.Презервативът трябва да бъде поставен преди началото на връзката и да остане там до края.

Дали човек, който е на лечение със ППИ, поставя партньора си в риск, ако той или тя правят секс без презерватив?

Пациентите, които се лекуват за лечими болести, предавани по полов път, като HPV, гонорея и хламидии, трябва да поддържат сексуално въздържание до пълно излекуване или ремисия. В случая на хронични ППБ, като СПИН, винаги се препоръчва да се прави секс с презервативи.