Какви могат да бъдат причините за сърбеж в интимната област?

Прогнозите за деня не обещават нищо добро, ако от сутринта започнем с нежелано успиване, неприятен разговор, внезапно откритие, че кафето е свършило. Ако пък в последствие прибавим и влудяващ сърбеж в интимната област, тогава лошото настроение през целия ден ни е в кърпа вързано.

Сърбежът в интимната област не винаги е предвестник за здравословни проблеми. Как да разпознаем кои са причините за този интимен дискомфорт?

Бактериална вагиноза

Бактериалната вагиноза е най-честата причина за поява вагинален дискомфорт. Обикновено бива съпътствана от неприятна миризма и белезникаво течение. Появява се, когато патогенните  бактерии Гарднерела вагиналис вземат превес над полезните за организма лактобацили. Крайният резултат е промяна на оптималните за влагалището pH стойности и настъпване на дисбаланс, който предизвиква възпаление и неприятен сърбеж в интимната област. При поява на тези симптоми е винаги препоръчително посещение при гинеколог, който ще предпише нужното лечение за възвръщане на нормалната вагинална микрофлора.

Гъбична инфекция

Също като бактериалната вагиноза и вагиналната гъбична инфекция се проявява със сърбеж и  вагинално течение с характерна консистенция на пресечено мляко, освен това може да се появи парене при уриниране и болка при полов акт.

Причините за появата на тази вагинална инфекция са незащитени полови контакти, прием на силни антибиотици, стрес, рязка промяна в хранителния режим. По-силно предразположени за инфекции от този тип са жените, страдащи от диабет, надбъбречна недостатъчност,  левкемия и тумори.

За лечението на гъбична вагинална инфекция е важно да се знае, че е необходимо да се прилага и върху двамата партньори, но с уточнението, че не се предава единствено по полов път. Важни предпазни мерки са правилният хранителен режим, защита на имунна система и подходяща интимна хигиена.

Екзема или псориазис

Тези две диагнози се различават от останалите вагинални инфекции по характерното зачервяване на по-голяма част от кожата. За да се успокои сърбежът от настъпилото възпаление, обикновено биват изпасвани леки кортикостероиди за локална употреба.

Химикали

Силно ароматизираните душ гелове, тампоните, изкуствените дамски превръзки, сапуните, изменящи нормалното pH, дори тоалетната хартия, която ползваме могат да влязат в черния списък от причинители на сърбеж в интимната област.

Добрата новина тук е, че можем да си помогнем и сами, достатъчно е да бъдем по-внимателни при избора на продукти за интимна хигиена, дамски превръзки, тампони и бельо от естествени материи.

Обезкосмяване

Всяка една жена минава през различни методи, настроения и желания, когато става дума за обезкосмяване на интимните части. Някои методи са наистина по-лесни, безболезнени и бързи, но пък може да се окажат прекалено агресивни за кожата. Така например обезкосмяването със самобръсначка понякога предизвиква възпаление и последствието е неприятен и дори болезнен сърбеж. Нерядко и депилаторните кремове предизвикват същия ефект.  

Преди да избързате с диагнозите и най-вече със самолечението при вагинален дискомфорт, изразяващ се със сърбеж в интимната област, обърнете внимание на използваните козметични продукти, на хранителния си режим, сексуалния живот и интимната хигиена. Но ако оплакванията ви са по-скоро притеснителни, не изчаквайте, потърсете незабавно съвета на гинеколог.