Какво е рН и защо е толкова важно за интимната хигиена?

Преди да разберем защо нивото на рН е толкова важно за интимния комфорт на всяка жена, е хубаво да изясним какво е рН изобщо. Най-общо казано това е водороден показател, който ни показва нивата на киселинност и алкалност в даден разтвор. Скалата е от 1 до 14 като за неутрално ниво се счита 7 т.е. когато рН е по-ниско от 7 средата се счита за киселинна, а когато е по-високо от 7 е алкална.

Нивата на рН в тялото… не са еднакви. Тези на кожата варират между 4.2 и 6.5, а на урината между 4.6 и 8. По принцип кръвта е по-алкална, със стойности между 7.35 – 7.45, като там дори малките разлики са много опасни. Стомахът пък е по-киселинен с нива на рН от 2 до 3.5. Слюнката е сравнително неутрална (между 6.5 и 7.4) като е малко по-киселинна при мъжете, в сравнение с жените.

Нивата на рН в кожата. Въпреки, че стойностите при нея имат ясно изразени рамки, те варират спрямо възрастта. Когато се роди човек неговото рН е много близко до неутралното. В този период кожата е сравнително незащитена и вниманието трябва да е повишено. Именно израстването прави кожата по-киселинна с нива на рН между 4.5 и 6, които повишават естествената защита от бактерии. Мастните секрети от потните жлези и порите са причината за повишаването на киселинността. При напредване на възрастта кожата отново започва да се връща към първоначалните неутрални нива и заради този факт отново е по-податлива на инфекции.

Подобно на вагиналните млечно-кисели бактерии на Дьодерлайн, и в кожата има „добри“ бактерии, които се наричат Staphylococcus epidermis. Те живеят в кисела среда и формират защитен слой на кожата като произвеждат вещества, които имат свойства, подобни на антибиотиците и се противопоставят успешно на навлизащите отвън вредни микроорганизми.

Именно заради тези полезни бактерии не се препоръчва миенето с антибактериален сапун. Защото освен бактериите, които могат да навредят на организма, те унищожават и тези, които са част от естествената микрофлора. Повечето обикновени сапуни са с нива на рН между 9 и 11 и са твърде алкални.

Нивата на вагиналното рН. Те са по-ниски, което определя и по-киселинната среда – рН  е между 3.8 и 4.5. Това важи за активните години на една жена когато тя е в плодородна възраст. През пубертета и менопаузата нивата са по-високи и по-близо до неутралните и по подобие на състоянието на кожата през тези периоди, трябва да се внимава повече заради повишения риск от инфекции и намаления брой на полезни млечно-кисели бактерии. По време на бременност се наблюдава процес с обратен знак и средата клони към по-киселинна с рН около 3,5.

Трябва да се има предвид, че приемането на противозачатъчните средства или антибиотици може да доведе до нарушаване на ествествения баланс във вагиналната флора. Същото важи и за месечния цикъл на жената или за полов акт без презерватив. Кръвта има рН около 7,4, а спермата – около 7,1 и 8, което алкализира средата, в която те попадат и я правят по-податлива на инфекции. Стресът също е доказан фактор, който може да има отношение към промени в стойностите на рН.

Честите промивки, особено с домашни разтвори с недоказано действие, също могат да променят нормални нива на рН. Това може да се случи дори те да са само с вода, защото и нейното рН е сравнително алкално (обикновено около 7 – 8). Промивките с лекарствен разтвор се прилагат когато това е препоръчано от лекар, защото в ежедневието вагината има способността да поддържа здравословни рН нива и да се самопочиства чрез секретиране на течности.

Розалгин е нестероиден противовъзпалителен лекарствен продукт за локално приложение, което не повлиява нормалната вагинална флора. Продуктът е лекарствен разтвор за вагинално приложение, с четири действия: противовъзпалително, аналгетично, локално анестетично и локално антисептично. Повече за продукта прочетете тук:

https://rosalgin.bg/%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B4%D1%83%D0%BA%D1%82%D0%B8