Какво се крие зад вагиналната флора

Вагиналната флора може да бъде представена като  батальон от войници, стратегически позиционирани и организирани, за да блокират всички нашественици, които биха могли да причинят проблеми. Армията й е съставена от микроорганизми, които трябва да са в перфектно равновесие помежду си, за да предпазят влагалището, вулвата и органите близо до тях – пикочния мехур, матката и фалопиевите тръби от действията на враговете, причиняващи различни злини. Някои от тях предизвикват леки симптоми: сърбеж и парене, например. Други обаче могат да доведат до по-сериозни проблеми като безплодие и аборт.

Основното оръжие на тази войска е киселинността. Тя създава неблагоприятна среда за навлизането, разпространението и оцеляването на микробите, способни да ни навлекат неприятности. Тази защита се гарантира от така наречените лактобацили на Дьодерлайн. Това са бактерии, които присъстват естествено във влагалището и допринасят за поддържане и възстановяване здравословната флора чрез намаляване на рН. Те са прикрепени на стената на влагалището и се хранят със съхраняваната глюкоза в клетките, превръщайки я в млечна киселина. В допълнение, присъствието им създава конкуренция на вредните микроорганизми, намалявайки количеството храна за тях.

Балансът е от основно значение

Здравословният начин на живот е първата стъпка в запазването на равновесието на вагиналната влора. Освен, че помага да поддържаме имунитета си срещу вирусите, оказва и пряко влияние върху нея. Необходима е ежедневна грижа, но дори спазвайки всички предпазни мерки, някои фактори могат да променят баланса на вагиналната среда като менструалния цикъл, бременността, сексуалната ативност, употребата на контрацептиви и антибиотици. В тези случаи организма е отговорен за възстановяването на хармонията в интимния регион.

Проблемите могат да бъдат причинени и от заболяване, което изисква консултация и диагностициране от медицинско лице. Заболявания, оказващи силно влияние върху имунитета като лупус и бъбречна недостатъчност, оказват силно влияние върху баланса на вагиналната флора и изискват особено внимание. Диабетът, който увеличава количеството на глюкоза в кръвообръщението, и стресът, причиняващ хормонални смущения, имат същото негативно въздействие. Дори локалното прилагане на медикаменти за определени заболявания може да застраши този баланс. Използването на вагинални кремове за лечение трябва да се извършва внимателно, тъй като някои от съставките им могат да атакуват здравословната вагинална флора.

Независимо от това, какво се крие зад тези несъответствия между полезните и вредните микроби във вагиналната флора, когато те се  случат, се отварят място за възникване на проблеми като парене,  сърбеж, неприятна силна миризма, зачервяване и вагинално течение с по-тъмен или белезникав цвят –  признаци, че нещо не е наред. Ако това се повтаря твърде често, трябва да се промени начина на живот, да се намали стреса и да се поддържа здравословна диета, защото вагиналната флора е тясно свързана с чревната флора. По-честите посещения при гинеколога също са от съществено значение.

 Кои са основните заподозрени в тези случаи?

Candida spр – кандидоза

Тази гъбичка причинява сърбеж, парене и обилно генитално течение с неприятен мирис. Тя се размножава при наличието на благоприятни за растежа иа фактори като прекомерна влага или нисък имунитет.

 Chlamydia trachomatis – Хламидия

Това е опасна бактерия, която не показва симптоми в около 70% от случаите, но може да се предава сексуално и да причинява безплодие, аборт или преждевременно раждане.

 Streptococcus В

Той живее във вагиналната и стомашно-чревната флора, често без да причинява проблеми. Но това е риск за бременните жени: ако не се лекува правилно, може да доведе до мъртво раждане или до внезапна смърт на новороденото, скоро след раждането.