Какво съдържат тампоните? Могат ли да навредят?

Факт, ползваме ги често, но рядко си задаваме този въпрос. Още по-рядко търсим информация, за да си отговорим. Въпреки това е добре да сме запознати, защото тампоните са нещо, което има пряк допир и се поставя на едно от най-интимните и нежни части в женското тяло.

Тампоните са познати на дамите още от далечната 1930 година. Според статистика, публикувана в The Guardian, жената използва за целия си живот средно около 16 800 тампона.

Това, което виждаме… Тампоните, които използваме по време на цикъла изглеждат много хигиенични и инстинктивно се свързват с усещане за чистота със снежнобелия си вид. В допълнение производителите правят опаковките им почти дизайнерски на вид и привлекателни за дамите. Рекламите изтъкват техните предимства – колко са абсорбиращи, удобни за ползване и създаващи комфорт и свобода на движението. Тези плюсове не могат да бъдат оспорени, но е добре да знаем каква цена плащаме за тях.

Това, което не виждаме… Не всички тампони са направени от памук. По-голямата част от тампоните се изработват в комбинация с изкуствена коприна (район. Тя представлява синтетичен материал, който се набавя от целулоза под формата на влакна със силно абсорбиращи свойства. Именно заради тях те лесно залепват за стената на вагината и могат да доведат до нежелано сухота във влагалището.

За да бъде приведена във вид за ползване, изкуствената коприна се избелва с хлор. От своя страна той образува диоксин – избелващо вещество, което спрямо количеството може да бъде токсично. За радост, няма място за притеснение, защото нивото на диоксина в продуктите се контролира, но все пак не трябва да забравяме, че може да се стигне до прекаленото му натрупване в организма където той може да се задържи от 7 до 11 години. С времето може да се появят нежелани последици: нарушения в растежа на тъканите, отслабване на имунната система, нарушаване на ендокринната функция, рак. Освен диоксин, друг остатъчен продукт от дезинфекцията е трихалометан.

Не на последно място трябва да споменем и петролните деривати, които често се използват като ароматизатори (при ароматизираните тампони), които премахват неприятните миризми. Те също могат да доведат до сухота, раздразнение и дисбаланс в микрофлората на влагалището.

Други рискове… Ползването на тампони (особено когато не е съобразена абсорбацията със степента на менструалното течение) често води до вагинална сухота, което повишава вероятността от поява на ранички. Може да се стигне до хигиенни инфекции и когато тампонът не се отстрани навреме или се сменя със замърсени ръце. Прочетете повече за различните видове вагинални инфекции и техните симптоми.

Синдром на токсичния шок (СТШ) е състояние, при което бактерии като стафилококи и стрептококи образуват токсин в тялото, който навлиза в кръвообръщението и се стига до инфекция и замърсяване на кръвта. Ако не се вземат мерки против СТШ, може да се стигне до кървене, гърчове, сърдечна недостатъчност и проблеми с бъбреците и черния дроб. Симптомите са диария, повръщане, темперетура, появата на обрив по ръцете и краката, умора, болки в мускулите без видима причина. При поява на симптомите веднага трябва да се направи консултация с лекар и да се изпише антибиотик.

За да се избегнат подобни инфекции, специалистите препоръчват да се използват памучни тампони, те да не седят повече от 3-4 часа във влагалището и винаги да се поставят с чисти ръце.

Информацията относно състава на тампоните няма за цел да ни накара да мислим, че те са вредни. Единствено трябва да бъдем умерени в употребата им. Препоръчва се да ги ползваме само когато е наложително, ако искаме да спортуваме или да ходим на плаж.