Как да изберем противозачатъчни средства?

Появата на дете може да бъде както най-желаният момент в живота на една жена, така и най-стресиращият. Затова всяка жена би трябвало да има контрол върху процеса на забременяване, а това е възможно с помощта на адекватна информация и осъзнаване на сериозността на този въпрос. Още повече, че децата се радват на внимание и обич само тогава, когато са заченати в подходящ момент и с подходящия човек.

Появата им не трябва да е плод на случайност, а в наши дни това е напълно възможно, стига да вземем нужните мерки навреме. Изборът на противозачатъчни средства е изключително субективен, в същото време оптимален е вариантът, когато се следват нуждите както на единия, така и на другия партньор.

При избор на противозачатъчни е добре да се имат предвид следните фактори:

  • Възраст
  • Стил на живот и навици, засягащи сексуалния живот на жената и нейния партньор
  • До каква степен жената желае да поеме риска от забременяване
  • Риск от предаване на болести по полов път
  • Алергични реакции към определени медикаменти и материи

Сред противозачатъчните методи в никакъв случай не се вписва  прекъсването на половия акт преди еякулация. Тази практика освен, че е абсолютно ненадеждна, създава и голяма доза стрес. Една съществена част от „неочакваните” или нежелани бременности се дължат именно на този псевдо-метод.

Какви противозачатъчни са най-подходящи на 18 години?

Естествено е едно 18 годишно момиче да обърне внимание на сигурността от всяка гледна точка: защита от нежелана бременност и инфекции, предавани по полов път. В тази възраст младите жени имат сравнително активен полов живот, освен това е възможна и честа смяна на партньора. Тук съвсем на място се поставя и въпросът: тогава кои от познатите противозачатъчни средства са най-подходящи?

В тази възраст най-надеждни срещу нежелана бременност си остават хормоналните контрацептиви, но в никакъв случай не трябва да се пренебрегва и презервативът. Именно чрез него се осигурява най-добра защита от различни болести и инфекции, предавани по полов път. Такава защита не могат да осигурят хормоналните таблетки. Всъщност по-малко надежден относно нежелана бременност в сравнение с хормоналните таблетки го прави единствено фактът, че може да се скъса или изплъзне по време на полов акт. Препоръката в случая е да се използват доказани с времето марки презервативи и задължително да се обърне внимание на срока на годност.

Какво е подходящото за жените между 30-40 години?

На първо място – стабилна връзка. Дори жената да не е убедена, че е настъпило времето за деца, една евентуална бременност със сигурност няма да се превърне в трагедия… може дори да се окаже, че е по-скоро неочаквано, но щастливо събитие. В тези случаи презервативът е едно от най-подходящите средства. Двойката е добре запозната с навиците на другия и позволява употребата на презерватива по естествен и нестресиращ начин, така че да не се нарушава удоволствието и чувството за сигурност на двамата партньори. В случай, че жената все още няма стабилна връзка и не е 100% сигурна в избора на партньор, по-добре е да продължи с хормоналните контрацептиви.

Какво е подходящо за жените над 40, ако не желаят да имат повече деца?

След 40 годишна възраст приемът на хормонални контрацептиви може и да „понатежи“ на голяма част от жените, като се имат предвид настъпващите изменения в метаболизма. Една голяма част от гинеколозите препоръчват в тази възраст да се предпочитат нехормоналните противозачатъчни методи, като това разбира се не е правило. Ако жената продължава да се чувства добре с приеманите дотогава хормонални таблетки, не е нужно да ги спира.