менструация

Как да обясним на малкото си момиче какво е менструация?

shutterstock_183333803За повечето майки е особено трудно да обяснят на своите деца какво е това менструация. Затова без особени претенции за изчерпателност ще се опитаме да посочим няколко малки, но полезни насоки за действие.

На първо място нужно е да говорите за менструацията с прости думи. Вярно е, че за да бъдем максимално коректни, трябва да използваме и сложни физиологични термини, но да речем, че в нашия случай, по-добре ще бъде да ги избегнем. Точно тук е предизвикателството – да обясните нещо толкова сложно по възможно най-простия начин.

Важно е също така да намерите подходящ момент, за да обясните какво е това менструация. Внимание, не отлагайте непрекъснато, поради факта, че подходящият момент не е настъпил! В днешно време децата растат със скорост, която родителите не познават и може да се окаже, че докато вие сте изчаквали подходящия момент за деликатната тема, вашето дете вече се информирало по един или друг начин по въпроса.

Подходящият момент може да бъде подсказан от дума или въпрос, подхвърлени от детето. Нека детето бъде спокойно, когато решите да повдигнете въпроса.

Коя е най-подходящата възраст за запознаване с менструацията?

Психолозите съветват тази тема да бъде повдигната на 8-9 годишна възраст, когато любопитството и желанието за нови открития са водещи в развитието на всяко дете. Момичето в 8-9 годишна възраст се клатушка между желанието да бъде все още малкото дете на мама и татко и в същото време се дразни, ако не бъде възприето като голям човек със собствено мнение.

Преди да се пристъпи към темата, добре е родителят предварително да е засегнал дори и бегло въпросите, свързани със създаването и раждането на децата, половите различия между момчетата и момичетата. В противен случай новата информация ще бъде смазващо голяма по обем и това може да раздразни детето, да го отблъсне и за съжаление да обезкуражи самите вас за дълго време напред.

Добър съвет е да не подготвяте „речта“ си предварително. Оставете самото дете да води нишката на разговора и когато усетите, че губи интерес, не се отказвайте веднага, опитайте се да завършите аргумента. Така или иначе след време ще ви се отдаде възможност да задълбочите познанията на вашето дете.

Приемете темата за менструацията като особено сближаваща ви със вашата дъщеря

Разговорът с мама за менструацията е нещото, което създава доверие и задълбочава интимността между майка и дъщеря. Двете заедно се научават да бъдат близки дори тогава, когато се засягат и малко неудобни теми. По този начин подготвяте почвата за взаимно доверие и в бъдеще. Това е изключително важно, за да сте спокойни, когато дъщеря ви влезе в тийнейджърска възраст.

Какво бихме могли да кажем на дъщеря си за менструацията

Ключово послание трябва да бъде внушението, че менструацията е нещо съвсем нормално. Женското тяло е така перфектно устроено, че всеки месец се подготвя подобно на птиче гнездо да приеме едно ново човешко същество.

Всеки месец това гнездо се разваля, за да бъде построено отново след около месец и така до момента, в който момичето стане жена, готова да приеме ролята на майка. В този момент гнездото ще се напълни. Бременността е истинско събитие, тя е плод на любов и настъпва тогава, когато жената е достатъчно пораснала, за да бъде отговорна и за живота на още един човек.

Не се учудвайте, ако дъщеря ви първоначално изглежда уплашена. Това е съвсем нормално. Подобна реакция се свързва със страха от порастването и напускането на „удобното“ детство. Точно тук ролята на майката е особено важна и тя трябва да подкрепи своето дете и да му помогне да надвие този първоначален страх.

В заключение

Поговорете с вашето момиче за менструацията, преди реалното й настъпване, за да му дадете време да приеме тази „новина“. В същото време не залагайте на огромното внимание, загриженост и тревога, за да не създадете излишно напрежение. Не пропускайте да засегнате в подходящ момент и темата правилната интимна хигиена на жената.