Как да се предпазим от бактериална вагиноза

Бактериална вагиноза е често срещана инфекция, която възниква поради дисбаланс на вагиналната флора под влияние на вътрешни за организма на жената фактори (настъпва при промяна в популацията на бактерии, които нормално обитават тази част от женския организъм).

Симптомите включват неприятна миризма на влагалищния секрет, подобна на тази на гнила риба, сърбеж и/или парене и повишено по количество вагинално течение, белезникаво или леко сиво на цвят. Заболяването е по-забележимо в моменти, когато pH на влагалището е увеличено, например след менструация или полов акт.

Всяка жена има популация от бактерии, считани за „защитни“, като лактобацилите, които поддържат киселинното рН и са част от вагиналната лигавица, представлявайки бариера срещу разпространението на вредни за здравето бактерии. Вагинозата възниква, когато по някаква причина този баланс се наруши, намали си броя на лактобацилите и се увеличи броя на анаеробните бактерии. Важно е да се отбележи, че вагинозата не е свързана с инфектиране от сексуалния партньор или друг външен фактор.

В около ⅓ от случаите бактериалната вагиноза изчезва спонтанно, поради възстановяването на популацията на лактобацилите. Лечението е задължително да се консултира със специалист, тъй като е възможно инфекцията да се разпространи към матката и маточните тръби и да доведе до по-сериозни усложнения. Бактериалната вагиноза стандартно се третира с антибиотични препарати, като Вашият лекар може да предпише вагинален разтвор с противовъзпалителни и болкоуспокояващи свойства за бързо подобряване състоянието на възпалените тъкани.

Как да се предпазим от бактериална вагиноза

Някои общи предпазни мерки за ограничаване появата на бактериална вагиноза:

  • Не използвайте парфюмирани продукти за интимна хигиена;
  • Избягвайте тесни дрехи и синтетични материали;
  • Опитайте се да не използвате бикини тип стринг, тъй като те допускат почти директен контакт между аналния и гениталния регион, улеснявайки разпространението на бактерии;
  • Свикнете да спите без бикини, защото вагината трябва да „диша“;
  • Избягвайте сексуалните контакти до края на лечението и изчезване на оплакванията.
  • Не използвайте обикновени сапуни, които имат различно pH, за да почистите гениталната област. Изберете специфичен за интимната област сапун с неутрално рН;
  • Жените, които използват вътрематочни контрацептиви са по-податливи на риск от развитие на вагиноза.

Често задавани въпроси за бактериалната вагиноза:

Вагинозата опасна ли е при бременност?

Да. Инфекцията може да достигне до тъканите и течностите, които обграждат плода и да причини преждевременно раждане или спонтанен аборт. Съществува и повишен риск от абсцеси в матката, сепсис и кръвоизлив след раждането. В случай на треска и коремна болка по време на бременност, незабавно потърсете лекар.

Мога ли да правя секс, докато имам вагиноза?

Въпреки че не се счита за полово предавана инфекция, сексуалният контакт може да влоши състоянието. В допълнение, някои антибиотични кремове и гелове, използвани при лечението, могат да отслабят латекса, използван в презервативите. Ето защо е по-добре да изчакате пълна регресия на симптомите, която се проявява след няколко дни.

Как да разграничим вагинозата от кандидозата?

Основната разлика е, че по принцип кандидозата не предизвиква силна миризма на влагалищния секрет. Освен това секрецията при вагинозата има по-зърнеста текстура.

Как да смекчим силната миризма при вагиноза?

Миризмата при вагинозата не е свързана с интимната хигиена и следователно е безполезно да се опитвате да измиете „повече“ или „по-силно“. Това дори може да влоши проблема. Най-доброто нещо е да започнете незабавно лечение.

Да. Много жени имат рецидив след 3 до 12 месеца след приключване на лечението. Когато проблемът стане хроничен, може да се наложи прием на антибиотици за доста дълъг период.