Кога интимният секрет може да показва заболяване

Вагиналното теченение е нещо нормално, това е физиологичен процес, съпътстващ живота на жената от най-ранен пубертет до късната менопауза. Някои промени в цвета, количеството, миризмата и консистенцията, различни от обичайните му характеристики са знак за възникване на инфекция.

Много жени изпитват притеснение, когато забележат наличието на вагинално отделяне, но това не винаги е показател за заболяване или лоша хигиена. Влагалището естествено произвежда белезникав или прозрачен секрет с характерна миризма, състояща се главно от слуз, мъртви клетки и микроорганизми, които защитават вагиналната флора. Стремежът на повечето жени да приключат деня с чисто бельо е трудно да се осъществи. Вагиналните секрети са свързани с нормална физиологична реакция на организма, стига да нямат силна миризма, странен цвят (като зелен или сив) или да са съпроводени със симптоми като сърбеж и паране при уриниране.

Няма причини за притеснение при наличието на вагинално течение с белезникав или подобен на яйчен белтък цвят.Количеството може да варира в хода на менструалния цикъл, като най-обилно е в овулаторния период, когато има повишаване на концентрацията на естроген. При някои жени жлезите, отговорни за смазването на влагалището, могат естествено да отделят повече секрет. Постоянното използване на ежедневни дамски превръзки не се препоръчва от специалистите, тъй като по този начин се предотвратява вентилацията в региона и могат да възникнат предпоставки за развитие на гъбична инфекция. Други периоди, когато обикновено има повишено количество на нормалното влагалищно течение са по време на бременност и няколко месеца преди появата на първата менструация.

Конкретен случай, който може да доведе до обилно вагинално течение е когато жената има ектопия. Ектопията всъщност се появява, когато част от тъканта в ендоцервикалния канал /свързващ влагалището с маточната кухина/ се разпростре малко извън матката в маточната шийка. В такива случаи гинекологът може да посъветва пациента да извърши каутеризация / обгаряне на тъканта с електричество или химично вещество/.

Кога интимният секрет може да показва заболяване?Наличието на някой от следните симптоми е сигнал за възникваща инфекция и налага консултация със специалист:

  • Оцветяване, различно от белезникаво или прозрачно, като жълто, зелено, сиво или с примес на кръв;
  • Силна и неприятна миризма;
  • По-плътна консистенция;
  • По-обилно от обикновено;
  • С наличието на бучки, като извара;
  • Гной;
  • Сърбеж, парене или болка при уриниране.

Често срещани заболявания, които са причина за абнормална секреция

Кандидоза

Характеризира се с инфекция на вулвата и влагалището от различни видове гъбички от рода Candida, които нормално обитават района. Сиптомите са белезникав секрет, подобен на извара, но без миризма. Обикновено вулвата е силно раздразнена поради сърбежа.

Бактериална вагиноза

Тя се предизвиква от дисбаланс на вагиналната флора, което води до значително намаляване на количеството лактобацили, налични във влагалището. В резултат на това се наблюдава разпространение на вредни бактерии като Gardnerella vaginalis. Течението има сивкав цвят, който може да варира до много светлозелен. Миризмата като цяло е много силна, подобна на тази на рибата.

Вагинална трихомониаза

Това е инфекцията на влагалището, причинена от протозойския Trichomonas vaginalis. Той причинява гноен секрет, зеленикавожълт цвят, с неприятна миризма в 70% от случаите.

Правилна интимна хигиена на вулвата и вагината

Вагиналният канал се самопочиства и се обитава от флора, съставена от лактобацили, която поддържа здравословно pH на региона, убивайки нежеланите бактерии и гъбички. Ето защо забравете за интимните душове с ароматизирани продукти. Това може да предизвика дисбаланс на рН и да благоприятства разпространението на микроорганизми, които със сигурност не са добре дошли. При сърбеж, парене, болка и раздразнение Вашият лекар ще предпише противовъзпалителен разтвор за вагинално приложение за облекчаване на неприятните симптоми.

Вулвата е важно е да се измие добре. Водата и сапунът с неутрално pH за премахване на потта, мазнините и менструалната кръв са достатъчни.