Лечение на вагинални гъбички – как да си помогнем?

Вие сте в идеална компания, на чудесно място и в добро настроение, но въпреки това усмивката на лицето ви помръква от време на време… Това се забелязва от околните, но няма как да им споделите своя проблем, който кара тялото ви да усеща интимен дискомфорт, който постоянно напомня за себе си, а именно – вагинални гъбички.

Лекото неразположение, което започва само като сърбеж в интимната област бързо прераства в състояние, което има нужда от по-сериозни мерки. Появява се парене и болка, зачервяване на гениталиите, бяло течение без миризма, както и усещане за дискомфорт по време и след секс.

Информираността – най-добрата форма на лечение на вагинални гъбички

Преди да пристъпите към лечение на вагиналните гъбички е хубаво да се запознаете с произхода на тази инфекция, за да прецените как точно да ѝ повлияете. Много често тя може да бъде объркана с трихомониаза, с която имат сходни симптоми. Докато нейният причинител Trichomonas vaginalis се разпространява предимно при полов контакт, то виновникът за вагиналните гъбички е Candida albicans и обикновено се среща във влагалището на повечето жени. Те съществуват без да създават проблеми като тяхното количество се контролира от добрите бактерии – лактобацилите на Дьодерлайн, които осигуряват необходимата киселинност, потискаща развитието на патогенните организми. По същия начин и в стомашно чревния тракт те се държат „под контрол“ от други добри бактерии – Lactobacillus acidophilus.

Кога патогенните бактерии се размножават?

След като стана ясно, че причинителят на вагиналните гъбички живее във влагалището, логично следва да се запитаме какво го активизира и води до нежелана инфекция? Факторите могат да са различни и именни спрямо тях трябва да се съобрази и как да им се противодейства, ако е възможно.

Антибиотично лечение. Приемът на антибиотици влияе не само на инфекцията, която лекува, но и на полезните бактерии, чието количество намалява и позволява развитието на Candida albicans. Затова е препоръчително лечението на вагинални гъбички да се комбинира и с прием на пробиотици, които да възстановят баланса.

Стрес и диабет. Тези два фактора сами по себе си са различни, но причината да имат връзка с вагиналните гъбички е една и съща, и това е нивото на кръвната захар в организма. Когато сте подложени на хроничен стрес, в тялото се увеличават нивата на кортизол – хормон, който се произвежда от надбъбречните жлези. От своя страна той влияе на кръвната захар, а за Candida albicans това е като „гориво“, което ѝ позволява да се размножава, без значение каква е причината. Това също трябва да се има предвид, преди да се започне лечение на вагиналните гъбички.

Бременност и менопауза. И в тези случаи причината за развитието на вагинални гъбички е свързана с хормоналния дисбаланс в женското тяло. По същата причина инфекцията се развива и при прием на противозачатъчни средства, които водят до повишаване нивата на естрогените – предпоставка за промяна на влагалищната среда.

Различни подходи при лечението на вагинални гъбички

Преди всичко, не си поставяйте сами диагноза. Както стана ясно, инфекцията може да има подобни симптоми с други заболявания. При лечение на вагинални гъбички с антибиотик имайте предвид, че може да попаднете в порочен кръг като едновременно се лекувате, но и създавате идеална среда за последваща инфекция. Може да използвате противогъбичен препарат или да предпочетете хомеопатичен такъв, като и при двата случая е желателно допълнително да приемате пробиотици.

Независимо кое лечение на вагинални гъбички изберете, е добре да го комбинирате с балансирано и правилно хранене. На първо място е добре да ограничите до минимум приема на захар („любимата храна“ на Candida albicans), което включва както нейните заместители, така и фруктоза. Препоръчва се ограничаване и на зърнените храни, лактоза, мая и мазнини за сметка на завишената консумация на храни, съдържащи пробиотици.