Месечният цикъл – знаем ли всичко за него?

Месечният цикъл е част от живота на всяка жена, от векове насам. Въпреки това все още съществуват много разпространени слухове, за които никой не може да даде категоричен отговор дали са верни или не. Ето едни от най-често срещаните от тях, както и някои любопитни факти.

Откъде идва името? Произходът се свързва с латинската дума „mensis“, която означава месец и гръцкaта дума за луна – „mene“. Още в древността са обвързали периодичността, с която луната обикаля земята (28 дни) с месечния цикъл.

Първият цикъл. Въпреки, че месечният цикъл идва на различна възраст при всяко момиче, обикновено това се случва около 12-годишна възраст. Това обаче са данни, валидни само за нашите ширини. Оказва се, че върху появата на цикъла влияят фактори като раса и географско разположение. В екваториалните и субекваториалните зони се наблюдава по-ранна поява на менструация на около 10-годишна възраст.

Цикълът и сезоните. Факт е, че има неразривна връзка между тях. При смяната на сезоните обикновено тялото ни реагира, но е възможно да не забележим това. Това, което обаче не остава незабелязано е закъснението на цикъла, което може и да ни притесни, но всъщност е нещо нормално когато се наблюдава промяна в температурите и времето навън.

Промяната на настроението. Много мъже смятат, че предменструалният синдром е просто едно оправдание жените да бъдат нервни и със странна смяна настроението. Оказва се обаче, че това поведение е характерно за всички бозайници и представителите от женски пол. При човекоподобните маймуни се наблюдава менструален цикъл както при хората, докато при останалите животни той се нарича полов (или естрален) цикъл. Самата етимология на думата обяснява поведението на животните – „oestrus“ на латински означава „ярост“, „луд импулс“. С тази дума Еврипид описва безумието на Хера когато разбира, че Зевс ѝ изневерява с Ио.

Храната. Консумацията на определени продукти може да помогне за преодоляване на амплитудите на настроението по време на цикъл. Такива са бобените и зърнените култури, зелените зеленчуци, бананите и какаото. Да, затова ни се яде винаги шоколад в този период!

Задържане на вода. По време на цикъл тялото задържа повече вода, затова специалистите препоръчват да се намали консумацията на сол в този период. Това спомага да се намали усещането за подуване.

Спорт. Погрешно се смята, че по време на цикъл не се препоръчва да се спортува. Напротив, активният начин на живот спомага за отделянето на ендорфини, които влияят много положително на настроението.

Сънят. Намаляването на нивата на серотонин по време на цикъл са причина за неспокоен сън и дори честа поява на кошмари. През този период се увеличава вероятността жените да помнят сънищата си и след събуждане.