На каква възраст трябва да започна да ходя на гинеколог?

Ако никога не сте били на гинеколог, е нормално да изпитвате притеснения преди първия си преглед.  Мисълта да обсъдите сексуалната си история и тревоги и да позволите на един непознат да прегледа най-уязвимите части от тялото ви може да Ви накара да искате да прескочите напълно уредения си час.

Няма конкретна възраст на която да започнете да ходите на гинеколога. Има обаче възрастов диапазон, който може да варира в зависимост от обстоятелствата при всеки един пациент.

Ето няколко фактора, които трябва да имате предвид, когато решавате кога да насрочите прегледа си.

Ако сте сексуално активни.

Това може да е трудно хапче за преглъщане от страна на родителите, но реалността е, че много момичета започват да правят секс през тийнейджърските си години. Ако това е така, препоръчва се да планирате гинекологичен преглед възможно най-скоро. Това би било необходимо за скрининг на полово предавани болести, както и за скрининг на рак на яйчниците и цервикален рак.

Ако сте сексуално активни и сте пропуснали периода.

Има много секс митове, които обикалят из училищата. Един от тях е, че при преждевременно прекратяване на половия акт не може да се стигне до забременяване. Дори ако сте използвали презерватив, не може да бъдете абсолютно защитени – понякога те се късат. Ако имате редовен период и цикълът Ви просто не дойде този месец, насрочете гинекологичен преглед възможно най-скоро.

Ако сте забелязали необичайно вагинално течение.

Ако след прекратяване на месечния цикъл се появи необичайно течение с жълтеникав цвят и неприятна миризма незабавно посетете гинеколога си. Не си мислете,че това е срамно и не се чувствайте неловко. Гинеколозите са видели всичко. Ако не получите лечение, това може да доведе до по-лоша инфекция.

При промяна на месечния цикъл.

Ако цикълът Ви стане необичайно тежък и продължителен, или внезапно стане нередовен, с менструално кървене повече от веднъж месечно, трябва да го обсъдите с гинеколога си.

Ако изпитвате болка.

Усещането на спазми по време на Вашия период може да бъде нормално, но ако изпитвате силна болка, която нарушава ежедневните Ви дейности, е добре да го обсъдите с гинеколог.

Какво мога да очаквам по време на първия ми гинекологичен преглед?

 Това ще зависи от причината за посещението. При вагинален преглед, който се прави на жени, имали вече сексуални контакти и с оплаквания във вагиналната област, докторът ще ви инструктира да отидете зад паравана в кабинета или в специално отделеното място за същинския преглед и да се съблечете, включително и да махнете долното си бельо. Нормално е да изпитвате чувство на дискомфорт, но не забравяйте, че всяка жена преминава през това в името на здравето си.

След това ще легнете на масата за преглед, като поставите краката си разтворени на специални поставки. Лекарят ще направи преглед на тазовата част, където тя или той ще вмъкне спекулум във влагалището (ще бъде студено) и ще вземе проби за наличието на полово предавани болести или гъбични инфекции. Прегледът продължава около 2 – 3 минути. При необходимост ще бъде взета и проба за цитонамазка, която се изпраща в лаборатория за изследване.

Втората част от посещението е преглед на гърдите. Лекарят ще ви каже да поставите ръката зад главата си и ще прегледа гърдите Ви с ръце, за да се увери, че нямате някакви бучки или абдоминални изменения в структурата им. Тази част от прегледа също отнема само няколко минути.

С Вашия гинеколог можете също така да дискутирате различни теми, които Ви вълнуват:

  • Месечният Ви цикъл;
  • Вашата сексуална история;
  • Сексуалното ви бъдеще;
  • Контрол на раждаемостта и как да го използвате правилно;
  • Полово предавани болести;
  • Проблеми с увеличаване на теглото;
  • Проблеми с акнето;
  • Проблеми с депресията.

Много по-добре е да получите отговори на въпросите си от лекар, отколкото от случайни уебсайтове или други тийнейджъри.

Няма значение колко неудобно се чувствате на момента, гинеколозите са тук, за да ви помогнат. Няма да бъдете съдени. На всички въпроси ще Ви бъде отговорено открито и с намерението да Ви накара да се чувствате колкото се може по-комфортно и колкото е възможно по-добре.

Първият гинекологичен преглед може да причини много тревоги, но следващият вече няма да бъде такъв! Ако се чувствате некомфортно с лекаря, когото сте си избрали, винаги можете да се обърнете към друг. Важно е да намерите гинеколог, на когото се доверявате и да не отлагате посещенията си при необходимост, както и да не пропускате редовните си профилактични прегледи.