На море с някои женски неразположения

Цяла година чакаме с нетърпение лятната почивка: море, слънце, плаж, тен, коктейли, купони… И когато най-накрая настъпи дългоочакваният момент, разбираме, че е време и за един ежемесечно навестяващ ни гост – менструалния цикъл. Какви са възможните сценарии в такава ситуация?

Да не ходим на плаж (Защо тогава сме отишли на море?)

Да ходим на плаж, но да не влизаме във водата ( Звучи като истинско мъчение, имайки предвид жегата.)

Да влезем във водата с тампон (Грози ли ни някаква опасност?)

Какво трябва да знаем за тампоните, когато сме на плаж

Не е задължително да стоим облечени на плажа, завладени от страха, че задължително ще се изложим, ако решим да изберем банските, въпреки месечния си цикъл. Все пак е добре да сме по-внимателни, ако решим не просто да трупаме тен, но и да продължим с разхлаждащите водни удоволствия.

Като начало трябва да изберем подходящи тампони: mini, normal или super. Следващата стъпка е правилното поставяне на тампона.

Как се слага тампон?

1.Трябва да се отпуснем и заемем удобна за нас позиция: седнали на тоалетната чиния или прави, като повдигнем единия крак, опирайки стъпалото върху ваната или ръба на тоалетната чиния.

  1. След като сме отстранили найлоновата опаковка на тампона, е нужно да опънем намиращия се в единия му край конец. (Благодарение на кончето след това ще издърпаме безпроблемно леко „набъбналия“ тампон, който е попил менструалната кръв.) Насочваме върха на тампона  към вагината, като го побутваме нежно с един пръст навътре. При усещане на съпротивление, трябва леко да променим посоката.  
  2. Правилно поставеният тампон не се усеща. Ако все още има някакво напрежение, е необходимо тампонът да бъде поставен малко по-дълбоко.
  3. Когато поставим банските, нека проверим дали кончето е добре скрито в тях, за да не си създадем сами конфузни ситуации.

Време за плаж…

След като сме поставили правилно тампона и въобще не го усещаме, можем спокойно да се забавляваме както подобава. Все пак нека не забравяме някои основни правила!

Желателно е тампонът да се сменя след всяко излизане от водата.

Прекалено дългият престой на тампона във влагалището може да доведе до вагинални инфекции, затова не трябва да се отлага подмяната му.

Влизането във водата цели по-скоро разхлаждане. Не трябва да се прекалява с плуването и гмуркането, тъй като това може да доведе до набъбване на тампона от водата.

Тампонът да се сменя на сигурно и чисто място. Задължително с измити ръце.

Неприятните последствия от плажа

За съжаление понякога въпреки всички предприети мерки, като честа подмяна на тампона, поддържане на добра хигиена, непрекъснато миене на ръцете, може да се стигне до неприятни вагинални инфекции. Оказва се, че виновник е не някой друг, а отслабената имунна система, следствие от стрес или предварително изкарана болест.

В този случай можем да се доверим на Розалгин ® – противовъзпалителен лекарствен разтвор, с четири действия, при вагинален дискомфорт! Розалгин бързо повлиява симптомите на възпаление: болка, парене, сърбеж, вагинална секреция, неприятна миризма.