Обществените басейни, хлорът и вагиналните инфекции

Ходи ви се на море, но още е рано за дълго чаканата лятна ваканция. Тогава сигурно се подготвяте за морето в най-близкия басейн през уикенда, полегнали на шезлонга с коктейл в ръка. Да, басейните са чудесен начин за разхлада и кратко бягство от ежедневието, но все пак трябва да имате предвид, че хлорът в басейна крие известни рискове.   

Освен чрез филтри, водата в басейните се обработва и чрез специални препарати. Един от тях е хлорът. Използването му е повече от задължително, защото той убива бактериите във водата. Действието му е толкова силно, че го усещаме по кожата си веднага след излизане от водата.

Може ли да се заразите с гъбички от водата?

Този въпрос тревожи немалко жени. Ако се притеснявате, че някой, който плува в басейна, има гъбична инфекция и може да ви зарази, то бъдете спокойни. Инфекция може да се получи, ако при самите вас има предразположение за такава, но не и от друг човек.

Хлорът също е фактор – той е изключително силен препарат, който убива бактериите наред. А естествените бактерии във влагалището не са му познати и той не може да ограничи действието си. Затова трябва да подхождаме към плуването в басейните с повишено внимание, защото липсата на естествените бактерии може да доведе до поява на гъбична инфекция.

Обърнете внимание и на времето, прекарано в джакузито. Да, приятно е, разпускащо е, но знайте, че топлината, влагата и хлорът също предразполагат за развитието на гъбична инфекция.

Сигурност със стил

Хитър ход ще е да носите повече от един бански с вас за смяна. Така не само ще изпъкнете с различен стил, но и ще се застраховате от възможна поява на гъбична инфекция или така неприятния цистит.

А след басейна?

Още преди да си тръгнете, вземете бърз душ, който би трябвало да се намира в непосредствена близост до съблекалните. Водата от душовете не е обработена с химикали и ще изчисти кожата от хлора, а и ще сведе до минимум възможността да получите цистит. У дома си вземете още един душ, след което внимателно подсушете интимната област с чиста суха кърпа.

Въпреки всичко, не се притеснявайте когато отскачате до басейна, плувайте на воля, единствено накрая не забравяйте да се погрижите за себе си, за да може да се радвате на лятото без притеснения.