ОСНОВНИ ВАГИНАЛНИ ИНФЕКЦИИ

Въпреки, че е нормално някои видове бактерии и гъбички да живеят във вагината, има и други на които мястото им не е там.

Нормално и здравословно за жените e да имат известно освобождаване на течност от влагалището. Количеството и цвета на това вагинално течение може да се променя по време на менструалния цикъл, когато приемат противозачатъчно хапче и при бременност.

 

 

 

Симптомите на вагинална инфекция включват:

  • необичайно вагинално течeние – може да е необичаен цвят и/или миризма
  • раздразнена и възпалена вулва
  • чувство на сърбеж във вагината
  • болка, когато правите секс
  • кървене между два месечни цикъла или след секс
  • болка в долната част на корема или таза
  • зачервяване, подуване, мехури или ранички на вулвата или ануса
  • болка при уриниране

Ако имате някой от тези симптоми е необходимо да посетите гинеколога си незабавно.

Ето някои от основните типове вагинални инфекции. Важно е да се започне незабавно лечението, за да прeдотвратите усложнения.

Бактериална вагиноза

При нея има характерно вагинално течение със сив цвят и мирис на риба. Възможно е да има връзка със заразяване от партньор. Лечението е с антибиотици. Рисковете, ако не се предприемат навременни мерки за лечението са възникване на възпалителни процеси на тазовото дъно, спонтанен аборт или преждевременно раждане. Хората не винаги получават бактериална вагиноза чрез секс, въпреки че има връзка с това, че са сексуално активни или имат нов сексуален партньор.Тази инфекция обикновено се изчиства при прием на антибиотици. Те обикновено се взимат като таблетки, въпреки че понякога могат да бъдат под формата на гел или крем. Партньорът ви обикновено ще трябва да се лекува само ако има симптоми.

Хламидия

Симптомите са мътно или жълто вагинално течение, кървене от влагалището след секс или между месечните цикли, болка в долната част на корема или таза, болка при уриниране или при сексуален контакт. Инфекцията се предава по полов път и отново лечението е с антибиотици. Възможните усложнения при липса на лечение могат да бъдат възпаление на тазовото дъно, безплодие и извънматочна бременност. Хламидията е най-честата полово предавана инфекция. Дължи се на бактерия, наречена Chlamydia trachomatis. Много жени имат хламидия без да го знаят. Седем от 10 жени и половината от мъжете с хламидия нямат никакви симптоми. Хламидиите се лекуват с антибиотици. Вашият лекар ще Ви предпише курс с антибиотични таблетки или еднократна доза. Всеки скорошен сексуален партньор също ще трябва да бъде тестван и лекуван при необходимост. Вашият лекар може да ви предложи да ви тества отново три до четири месеца след като приключите лечението, за да проверите дали инфекцията е напълно изчезнала.

Генитален херпес

При появата му е възможно да почуствате изтръпване или болка в гениталната област, болезнени мехурчета или зачервявания около дъното на вагината, болка при уриниране, треска и общо неразположение. Гениталният херпес е полово предаван, лечението му е с антивирусни таблетки и локално прилагане на кремове. Гениталният херпес се причинява от вируса на херпес симплекс (HSV), който може да бъде предаден чрез сексуален контакт. След като сте заразени, HSV остава в тялото ви до края на живота, въпреки че не винаги причинява симптоми.

Вашият лекар може да ви предпише антивирусни таблетки, които намаляват тежестта на атаката, но няма да изкоренят инфекцията. Може да Ви бъде даден локален анестетичен мехлем, който да използвате в засегнатата област, за да се намали дискомфорта и болката.

Генитални брадавици

Представляват малки твърди образувания върху или около вагината, шийката на матката, влагалището или ануса. Предават се по полов път и за лечението им се предписва обикновено криотерапия (процедура за замразяване на брадавици), хирургия или лазерно лечение. Гениталните брадавици са една от най-често срещаните полово предавани инфекции, особено при хора под 25 години. Гениталните брадавици са причинени от HPV (човешки папиломен вирус). Може да отнеме няколко седмици или месеци след като се заразите преди да се появят. След като сте заразени, HPV остава в тялото ви през останалата част от живота ви, въпреки че не винаги причинява симптоми. Лечението зависи от това къде са разположени брадавиците, как изглеждат и броя им. Обикновено ви се предлагат кремове за третирането им, криотерапия (процедура на замразяване), хирургия или лазерно лечение. Може да откриете, че брадавиците изчезват след един курс на лечение, но  може да се наложи да повторите процедурите до напълното им елиминиране.

Гонорея

Симптомите са подобни на заразяването с хламидия –  жълто вагинално течение, кървене от влагалището след секс или между месечните цикли, болка в долната част на корема или таза, болка при уриниране или при сексуален контакт.

Болестта се предава по полов път и лечението е с антибиотици. Ако не се предприеме лечение, гонореята може да предизвика възпалителни процеси на таза и улеснява заразяването с вируси като ХИВ. Гонореята се причинява от вид бактерии наречени Neisseria gonorrhoeae. Половината от жените с гонорея нямат никакви симптоми. Такива обикновено се появяват в рамките на 10 дни след заразяването.

Гонореята се лекува с антибиотици. Всеки скорошен сексуален партньор също ще трябва да бъде тестван и лекуван, ако е необходимо. Тестовете се повтарят отново около седмица след като приключите лечението си, за да се провери дали инфекцията е напълно изчезнала.

Кандидоза

Това е една от най-често срещаните вагинални инфекции. Съпроводена е със сърбеж или болезнена вулва с тежки, понякога пенливи, жълто-зелени, рибешко-миришещи вагинални течения.Не винаги може да се заразите с кандидоза по полов път. Лечението е с антигъбични таблетки, кремове или песарии (които поставяте във вагината).

До половината от жените имат Candida albicans, която вирее безобидно във влагалището. При промяна на средата във вагината количеството на бактериите може да се разрастне повече от обичайното и да причини вагинална кандидоза.

Повечето инфекции се подобряват, ако приемате противогъбични таблетки или използвате противогъбични кремове или песарии (които поставяте във вагината). Партньорът обикновено  не се нуждае от лечение, освен ако няма обрив или възпаление на пениса.

Трихомониаза

Симптомите наподобяват тези на кандидозата – вагинално течение с неприятна миризма, сърбеж и болезни усещания във вагиналната област. Трихомониазата се предава по полов път и лечението е с антибиотици. Не навременното лечение може да предизвика преждевременно раждане или ниско тегло на плода.

Трихомониазата се причинява от паразит наречен Trichomonas vaginalis. До половината от жените с трихомониаза нямат никакви симптоми.

Трихомониазата понякога може да се подобри без никакво лечение, но Вашият лекар обикновено предписва някои антибиотици, за да изчисти инфекцията. Вашият партньор също ще трябва да бъде лекуван, дори ако няма симптоми на инфекцията.

Предотвратяване на общи вагинални инфекции

Хламидиите, гонореята, трихомониазата, гениталните брадавици и херпесът се предават чрез генитален контакт кожа-към-кожа или чрез телесни течности по време на секс. Презервативът осигурява добра защита срещу много полово предавани инфекции.