Поддържане на интимна хигиена през летните месеци

6 съвета как да поддържаме добра интимна хигиена през лятото

Очаквали сме лятото с нетърпения цяла година, най-после настъпи момента да сложим банските и да се отправим на заслужена почивка към плажовете и басейните, да се порадваме на слънчевите лъчи и да се похвалим с тен.

За да не допуснете този сезон да се превърне в неудобство, важно е да се обърне малко повече внимание на грижата за интимния регион. В жегите гениталната зона става по-податлива на появата на гъбички и бактерии, които могат да развалят дългоочакваната ваканция.

Ето някои съвети как да поддържаме добра интимна хигиена през лятото, така че да намалим риска от инфекции:

Внимавай с интимната епилация

Не всички жени знаят, но космите са най-добрата естествена бариера срещу навлизането на бактериите в интимния регион, който е открит и чувствителен към различни усложнения. Търсенето на метод за отстраняване на космите с надеждни продукти е най-добрата алтернатива. Направете епилация на зоната поне седмица преди да се отправите към плажа.

Не стойте твърде дълго с мокри бикини

На плажа или около басейна е обичайно да се стои по цял ден с мокър и влажен бански костюм. Когато излезете от водата имайте предвид, че влажните бикини могат да бъдат  ускорител на редица заболявания като кандидоза, различни бактериални вагинални инфекции, причиняващи сърбеж, зачервяване и дори инфекции на пикочните пътища! Съветваме ви винаги да изсушавате банските си след излизане от водата като си подсигурите предварително резервен чифт, с който да ги сменяте.

Грижа по време на месечния цикъл

Ползвайте тампони с внимание и умереност. Сменяйте след всяко излизане от водата! По отношение на дамските превръзки, избирайте през лятото тези с мекото покритие от памук, тъй като моделът със сухото синтетично покритие има тенденция да загрява повече. За тези, които използват менструалния колектор, притесненията са по- малко по това време на годината. Тъй като е изработена от хирургически силикон, чашката не дава алергии, не се нагрява и може да се сменя на десет часа.

Избирайте леки дрехи

Интимният регион трябва да диша! Ето защо най-добре е да не се носят тесни, плътно прилепнали дрехи или твърде дебели тъкани, като джинси. Изберете дрехи изработени от 100% памук. Дантеленото бельо оставете за специалните моменти с партньора си.  И преди лягане свалете бикините, не са ви необходими през лятото. По този начин ще предоставите необходимата вентилация на интимните си части.

Чистота в правилната мярка

Друга мярка за избягване на гъбичките и бактериалните инфекции е да се грижите за  интимната си хигиена  по правилния начин, в правилната мярка. Интимните сапуни и интимните дезодоранти не се препоръчват от повечето експерти. Ако почувствате, че имате неприятна миризма, болезненост при уриниране или сърбеж, най-добре е да потърсите гинеколог. Сапун с неутрално pH е най-добрият вариант за хигиена на интимната област и винаги изплаквайте обилно с течаща вода.

Грижа за бельото

Когато перете бельото си не използвайте омекотители и белина. За предпочитане е да  използвате неутрален, кокосов или антиалергичен сапун и изплакнете добре! Чували ли сте за лудостта за просване на изпраните бикини да съхнат в банята? Влажната и тъмна среда е идеална за размножаване на гъбичките, така че ви препоръчваме да я избягвате.