Помага ли спортът при менструална болка?

Менструалните крампи, познати на повечето представителки на нежния пол като тъпа и пулсираща болка в ниската част на корема, може да са толкова силни, че да попречат на нормалното протичане на деня. Главни „виновници“ за този дискомфорт са простагландините, които засилват маточните контракции, водещи до изхвърляне на кръвта, течностите и маточна тъкан извън тялото. По време на цикъл е възможно и настъпване на диария или усещане за гадене, тъй като простагландините предизвикват и свиване на червата.

Защо спортът помага при менструални крампи?

Не малко жени споделят, че в момента на силна болка не успяват да си намерят място и се налага често да сменят позицията, да вървят без посока и цел, сядат, стават… и в един момент усещат, че това движение по някакъв начин им помага. Дали е въпрос на откъсване на вниманието от болката или реално намаляване на самата болка?

Доказано е, че физическите упражнения облекчават менструалните крампи, защото спомагат освобождаването на бета-ендорфини, те са вътрешни опоиди, известни повече с наименованието „опиати”. В този смисъл докато тренираме, произвеждаме по естествен начин „човешки морфин”, който помага за по-бързото горене на образувалите се простагландини. Ендорфините имат аналгетичен ефект, т.е. те успокояват болката и не се налага да посягаме веднага към болкоуспокояващите медикаменти. От друга страна, чрез физическа активност подобряваме кръвообращението, което пък намалява самите менструални крампи. Колкото и трудно да изглежда откъсването от леглото и невъзможно извършването на физически упражнения, когато ни боли, все пак, изглежда, че си струва поне да опитаме.

Кои спортове са подходящи при менструални болки?

Всъщност не толкова вида на спорта, а продължителността и редовното извършаване на физически упражнения могат да облекчат менструалните болки. Може да опитате с упражнения или раздвижване на три пъти по 10 минути. Проучвания показват, че по-интензивните тренировки се отразяват по-положително на менструалните крампи от по-дългите и по-ненатоварщите.

Ако пък месечният цикъл ви носи по-скоро смяна на настроенията, тогава по-продължителните и спокойни аеробични движения са тези, които ще имат  положителен ефект. Препоръчват се бързо ходене, плуване, специални упражнения за таза. Йога упражненията също могат да помогнат, като е добре да се  избягват преобръщанията.

Още плюсове в полза на спорта по време на цикъл

  •  Намалява задържането на течности
  •  Развива по-голяма поносимост и издръжливост към болката
  •  Редовната физическа активност в предменструалния период и самия менструален период намалява самите менструални синдроми.

Какво още може да облекчи болката по време на месечния цикъл?

Храната също оказва влияние върху менструалните болки, затова наблегнете на зелени зеленчуци, пълнозърнести храни, крехки меса и храни, богати на витамин D и E. Омега-3 мазнините също влияят положително. Препоръчително е по време на месечния цикъл да си набавяте магнезий, който спомага за релаксацията на мускулите, а това води до облекчаване на болката.

По време на цикъл избягвайте кофеиновите напитки

Кофеинът свива кръвоносните съдове, така по-малко хранителни съставки стигат до клетките в тялото, а това означава че намаляват и онези вещества, които водят до облекчаване на менструалната болка. Заместете кафето с чай. Можете дори превантивно да започнете прием на отвара от мента или лайка още седмица преди настъпването на месечния цикъл.