Първи преглед при гинеколог. Какво трябва да знаем?

Прегледът при гинеколог е като този при стоматолога – колкото и да отлагаш, в даден момент той става наложителен. Ако не си посещавала такъв кабинет досега, е добре да знаеш какво може да очакваш и за какво трябва да внимаваш, за да си сигурна, че си избрала правилното място за теб.

Изисквания и важни детайли. При първо посещение е важно да изградиш впечатление за специалиста, който ще те преглежда, както и за мястото, което си избрала.  Обърни внимание на чистотата и дали кабинетът е добре поддържан. Огледай се и в апаратурата – има ли такава, и ако да – дали тя е надживяла времето си или е нова. Този тип информация ще ти помогне да разбереш дали гинекологът, при когото си попаднала държи да е в крачка с иновациите в сферата.

Въпреки че е важно кабинетът да е приветлив и да те предразполага, по-важна е работата на специалиста. След приключване на прегледа си задай няколко въпроса и ако отговорите на по-голямата част от тях са положителни, то определено е възможно да си попаднала на „твоя гинеколог“.

  • По време на прегледа предупреждава ли те каква манипулация предстои и защо се налага да я направи?
  • Отговаря ли подробно на въпросите ти?
  • Отнася ли се с търпение към теб или оставаш с усещането, че си се застояла в кабинета повече от нужното?
  • Отнася ли се с уважение към въпросите и страховете ти, колкото и наивни да са понякога те?
  • Обяснява ли ясно каква е поставената диагноза и защо се налага да се приложи избраното лечение?
  • Има ли практика да оставя свой контакт, за да бъде намерен в случай на спешност?
  • Работното време удовлетворява ли те?

По време на прегледа. Преди да започне самият преглед е възможно гинекологът да ти зададе различни въпроси, които да ти се стори, че нямат особена връзка с повода, заради който си отишла. Това не трябва да те притеснява. Общото ти интимно здраве е от значение и лекарят трябва да е запознат с него: дали имаш фамилна обремененост по отношение на гинекологични заболявания, страдаш ли от алергии или хронични болести, кога е настъпил първият цикъл, кога е била датата на последния цикъл (не забравяй да провериш в календара си за това), каква е неговата обилност и регулярност, болезнен ли е, страдаш ли от предменструален синдром и др.

Не се притеснявай, ако гинекологът те попита за сексуалния ти живот, дали имаш чести полови контакти и какъв начин за контрацепция ползваш. Ако имаш съмнения или въпроси за различните начини за предпазване от бременност, за противозачатъчните хапчета и всичко, свързано с безопасния секс, не се притеснявай да питаш. По-добре да получиш професионален отговор, отколкото после да търсиш наслуки насоки в интернет, от които да се объркаш още повече.

Самият преглед се извършва както с уреди, така и с пръсти. Ако се притесняваш от реакциите на тялото ти, помоли лекаря да ти обясни какво предстои, за да се подготвиш психически. При този тип прегледи е важно мускулатурата да е добре отпусната, за да може гинекологът да си свърши спокойно работата. Допир в областта на корема, подмишниците и гърдите също са нещо обичайно и не трябва да те объркват.

Не на последно място може да ти бъде зададен въпрос за начина ти на хранене и на живот. Половата система е в неразривна връзка с останалата част от тялото и е логично да се влияе от странични на пръв поглед фактори.

Ако прегледът и специалистът те удовлетворяват, имаш основателна причина да се върнеш в кабинета следващият път когато имаш нужда. Тогава няма да се налага да повтаряш информацията отново и отново и постепенно ще изградиш необходимото доверие, което е най-важната предпоставка, за да довериш интимното си здраве в ръцете на някого.