Спането без бикини може да е здравословно? Захвърлете съмненията относно интимната хигиена

Знаете ли , че спането без бельо може да е здравословно? Голяма част от жените все още изпитват несигурност относно този и други навици, предпазващи вагината. 42% никога не свалят бикините си, когато си лягат, а повече от половината не са наясно за преимуществата, които липсата на бикини по време на сън би им предоставила.

Само по себе си спането без бельо не е задължително, но по този начин може да се подобри кръвообръщението и да се подпомогне циркулация на въздух, намаляваща потенето в региона.  Интимната зона, оставена без приток на въздух през цялата нощ има тенденция към натрупване на секрети, което дисбалансира вагиналната флора.  Следователно съществува риск някои микроорганизми да се разрастнат и да причинят дискомфорт. Липсата на свеж въздух благоприятства разпространението на бактерии, които не толерират кислорода – точно тези, които са отговорни за много от проблемите, които засягат жените в интимната област.

Без да сваляте интимното бельо

Ако се чувствате неудобно и не искате да се откажете от бельото при сън, просто дайте приоритет на порестите тъкани. Памукът е добър избор, въпреки че фините дантелени бикини през нощта имат повече предимства, отколкото стегнат памук. Пижамата или нощницата също е важно да падат свободно и да не изпотяват тялото. Що се отнася до ежедневните превръзки, използвани и през нощта извън менструалния цикъл, няма две мнения. Те са напълно противопоказни, тъй като възпрепятстват циркулацията на въздуха и запарват интимната област.

Без параноя

Всяка жена би искала бельото й да е сухо през цялото време, но е съвсем нормално да се появява известна секреция. Тя трябва да ви притеснява единствено когато има специфичен, неприятен мирис и определено оцветяване. Гинеколозите съветват при пране на бельото да се избягва използването на омекотители, тъй като те съдържат много алергени.  Гладене на бельото за стерилизация е излишно усилие, което няма доказано превантивно действие срещу вагиналните инфекции. Достатъчно е да се уверите, че бельото Ви е добре изсушено, за да не предоставя удобна среда за растежа на вредните гъбички.

На определени етапи обаче се препоръчва да се полага допълнителна интимна грижа. По време на менструация избягвайте твърде стегнатите дрехи. Те водят до изпотяване и постоянна влага в региона, превръщайки вагината в идеална среда за развитие на гъбични инфекции и бактерии. През този период на месеца най-добре се спрете на памучно бельо, което позволява естествена аспирация на въздух.

При наличие на вагинална инфекция

Много жени често погрешно смятат, че имат гъбична инфекция, когато всъщност имат сходни симптоми, но на вагинална инфекция. Важно е тези симптоми да се познават, за да се започне навреме правилно лечение. Най-честите симптоми на вагинални инфекции са болка, парене, сърбеж и вагинална секреция с неприятна миризма.

Вагиналните промивки с противовъзпалителен лекарствен разтвор ще облекчат симптомите на вагинална инфекция, като в същото време няма да повлияят на нормалната вагинална флора, а само на патогенните бактерии и микроорганизми.

Ако имате някакви притеснения, обърнете се към Вашия гинеколог за точно изследване и подходящото и ефективно лечение.