Съобщенията на месечния цикъл

Няколко нюанса на червеното…

Менструацията е едно от най-естествените неща, през които преминава всяка жена, тъй като тя е част от нейния живот, може да бъде белег за промяната в здравословното състояние. Именно нея, която приемате за тежест точно преди да заминете за море и която посрещате с радост при съмнения за нежелана бременност, може да се окаже важен индикатор за здравето ви. До това заключение са стигнали учените от Американския университет по акушерство и гинекология. В зависимост от продължителността ѝ, съпътстващите я симптоми и цвета на кръвта, може да се определи и хормоналното здраве.

Ето кои са цветовете, при които трябва да обострите вниманието си:

Бледорозов

Забележите ли, че цветът на цикъла ви е светло розов, това може да означава, че нивата на естроген в организма ви са ниски. Този хормонален дисбаланс може да повиши риска от поява на остеопороза. Промяна в цвета би могла да се получи и при рязко увеличаване на физическото натоварване. Не го бъркайте с обикновения светло червен цвят, тъй като той е характерен за първия етап на цикъла.

Почти прозрачен

Липсата на пигментация на течението най-често се дължи на хранителен дефицит, но може да бъде симптом и за анемия, особено ако забележите, че цветът избледнява с всеки следващ цикъл. Други проявления на болестта са усещане за слабост, липса на концентрация, отпадналост, които се дължат на недостиг на червени кръвни телца или хемоглобин в кръвта.

Тъмно кафеникав

Потъмняването на течението може да е съвсем обикновен знак, че сте към края на периода си, което значи, че можете да използвате по – малки тампони или превръзки, без да се притеснявате от протичане. Причината за промяната в цвета се дължи на съвсем естествен процес , тъй като известно количество задържана кръв по-късно успява да си проправи път и да напусне тялото.

Наличие на съсиреци

Поне веднъж ви се е случвало да забележите съсиреци по дамската си превръзка и най-вероятно сте се чудили на какво се дължат. Ето и отговора: присъствието им означава, че нивата на хормоните естроген и прогестерон са се повишили. В случаите когато съсиреците са по-големи от обичайното и преобладават през по-голямата част от цикъла ви, в комбинация с болезнени спазми, това може да е симптом за сериозен хормонален дисбаланс. Непременно  потърсете мнението на медицинско лице и намалете количество захари, което приемате дневно.

Сиви оттенъци

Месечният цикъл може да бъде предвестник за наличие на вагинална инфекция. Ако забележите сивеещи оттенъци по превръзката, това може да говори за инфекция, в най-честия случай, предадена по полов път. Жените, които са преживели спонтанен аборт или имат опасения, че са бременни, могат да се оплачат от подобна промяна и трябва възможно най-бързо да се свържат с гинеколога си.

Хигиената отново е на първо място

Специалистите препоръчват при възможност да се избягват ароматизираните продукти, тъй като те могат да причинят раздразнение. Подменяйте често дамските си превръзки и тампони и поглеждайте без страх към тях, преди да ги изхвърлите. В моментите, в които нещо ви се стори съмнително, не се колебайте, потърсете медицинска помощ, а ако опасенията ви се окажат неоснователни – още по-добре.