Топлото време крие опасности за интимното здраве на жените

Лятото е времето на басейните, плажовете и разбира се горещите температури.Тези обстоятелства обаче крият едни почти невидими „врагове“. Това са гъбичките и бактериите, които обичат да се размножават в едно от най-интимните места на жената: влагалището.

В допълнение към топлината и влагата (обикновенно оставате във влажнен бански костюм през целия ден), стегнатите дънки, пълното обезкосмяване в гениталната област и използването на ароматизирани продукти може да допринесе за появата на този дискомфорт.Една от най-често срещаните причини за посещение на гинекологичните кабинети е именно вагиналното течение – генерично име за различни вагинални инфекции, много често срещано в живота на сексуално активните жени.

Инфекциите:

Сърбеж в областта на влагалището с белезникава секреция (подобна на пресечено мляко), което е без миризма и усещане за парене при уриниране са симптомите на кандидоза, инфекция, причинена от гъбички и много често срещана през летния сезон. В повечето случаи вината за възникваването ѝ си е само наша. Много жени прекарват цели дни в мокри или влажни бански костюми, предоставяйки топла и влажна среда на гъбичките, която е идеална за разпространението им във влагалището.

Начинът да се избегне тази инфекция е като се сменят и сушат банските след всяко излизане от водата.

Бактериалната вагиноза се причинява от анаеробни бактерии, като най-често срещани са Gardnerella vaginalis. В този случай вагиналното течение е сивкаво на цвят с неприятна миризма на риба, особено след полов акт. Този проблем се свързва с използването на плътно облекло, като дънки, които не позволяват локална вентилация, улеснявайки пролиферацията на тази бактерия във влагалището.

Друга често срещана инфекция е трихомониазата, причинена от протозоа на Trichomonas vaginalis. Полово предавана, болестта може да бъде и асимптомна. Когато има симптоми те най-често включват жълто-зелено течение с неприятна миризма, сърбеж, дразнене и възпаление на вулвата, дискомфорт по време на уриниране и болка по време на сексуален контакт.

Как се случват инфекциите

Нормалната флора на вагината има Додерелин лактобацили, които поддържат идеалната киселинност, за да защитават естествено вагиналната среда от  бактерии и гъбички. Във влагалището има също антитела и защитни клетки, които помагат на лактобацилите да се справят с нежеланите нашественици и да предотвратяват развитието на колонии от микроорганизми, причиняващи инфекции.

Рисковете за неефективността на тази естествена система са свързани с лошата хигиена, използването на плътно облекло и синтетични тъкани, алергията към някои парфюмирани интимни продукти (сапуни и абсорбенти), нисък имунитет, хормонални промени и употребата на антибиотици.

 • На плажа или басейна, избягвайте да стоите дълго в мокър бански костюм, тъй като вагината остава влажна, улеснявайки растежа на гъбичките. Имайте под ръка резервен чифт, който да сменяте след плуването, докато другият съхне.
 • Внимайте при депилацията на интимните си части. Това е инвазивен процес, който оставя малки поражения върху кожата, които я оставят незащитена от външни замърсявания. Ето защо не оставяйте кола маската за последния ден преди да отиде на плажа, направете я няколко дена по-рано.
 • През лятото оставете тесните джинси. Освен,че задрудняват аерацията на вагината те могат да задържат бактерии, ако се носят няколко пъти без изпиране.
 • Използването на синтетични тъкани през този сезон не е препоръчително. Спрете се на напълно памучно бельо, то е най-подходящо за предпазване на интимната област от запарване в жегите.
 • Перете бельото си с неутрален или мек сапун. Избягвайте омекотяването на тъканите и използването на белина.
 • Лекарите уверяват, че спането без бикини е добро решение за аериране на интимната област през лятото.
 • Бъдете внимателни с интимните сапуни, защото този тип продукти могат да нарушат естествената вагинална флора. Ако ги използвате, количеството трябва да е малко и да се изплакне много добре. Глицериновите сапуни са вариант препоръчван от лекарите.
 • Употребата на влажни кърпички за интимната област трябва да е пестелива. Уверете се първо, че нямате алергия към парфюма на продукта, тъй като това може да причини сърбеж и лезии, които са източници на инфекции.
 • Избягвайте парфюмните продукти като абсорбенти, тоалетна хартия и интимни дезодоранти, тъй като те могат да причинят алергии.
 • Не си лягайте с ежедневна дамска превръзка
 • Измийте си ръцете и преди да отидете до тоалетна. Това предотвратява замърсяването на вулвата.
 • Консултирайте се с вашия гинеколог на всеки шест месеца или една година за рутинни гинекологични прегледи.

Сега вече сте готови да се наслаждавате на лятната отпуска.