Четири разпространени грешки при интимна хигиена

Има теми, за които жените рядко говорят или го правят само с най-близки приятелки. Дискомфортът в интимната област е една от тях, въпреки че става въпрос за изключително често срещан проблем. Именно по тази причина често се прилагат и изпробват съмнителни методи за поддържане на добра интимна хигиена и дори лечение, които водят началото си от познатата верига „история на позната на моя позната“. За съжаление в повечето случаи тези твърдения и слухове са напълно неверни, преувеличени или просто „украсена“ версия на нещо прочетено в мрежата, където може да се намери голямо количество непроверена информация.

Всъщност наличието на бактерии и леко кисела миризма в интимната област са нормални за всяка една жена, защото те са част от млечната киселина във влагалището, която има за цел да го предпазва от вредни микроорганизми. В случаите, когато заради инфекция, слаб имунитет, прием на антибиотици, прекомерен стрес и др. броят на лактобацилите намалее, респективно се повишава и нивото на pH. Тази промяна прави вагиналната флора по-алкална и податлива на нежелани бактерии, което започва да се проявява чрез различни добре познати симптоми като сърбеж, парене и др.

За да не се стига до такива неразположения, може да се изградят добри навици на интимна хигиена и да се прекратят четирите най-разпространени практики, които вредят, вместо да помагат, както неправилно се смята.

Миене със сапун. Стремежът за поддържане на добра хигиена не трябва да води до механични действия и да се използват стандартните продукти, които се използват за тялото. Когато сме в банята е най-лесно, бързо и практично да измием всичко с душ гел. Само че нито той, нито обикновеният сапун са предназначени за интимна хигиена, защото за разлика от кожата (5,5 pH), киселинната среда във влагалището има по-ниско ниво на киселинност, което варира между 3,3 и 4,5 pH. Ако не разполагаме със специално разработен и пригоден продукт за целта, е по-добре интимните части да се измият само с вода.

Неподходящи продукти. Вагината има способността да се почиства естествено и използването на дамски душове не е наложително, освен ако няма наличие на притеснителни симптоми като неприятна миризма или течение. Въпреки това изследванията показват, че използването им е доста разпространена практика сред жените между 15 и 44 години (над 40 %), като половината от тази бройка ги ползват веднъж седмично, а по-младите – всеки ден.

Когато има подобен проблем много жени предпочитат да се самолекуват и за да са спокойни, че няма да си навредят с медикаменти, се доверяват на т.нар. „бабини рецепти“. За съжаление все по-често се злоупотребява със стремежа да се използват природни лечения, които са със съмнителен произход и се базират на прилагането на разтвори с непотвърдени като действие субстанции. В интернет и различни форуми могат да се срещнат предложения за вагинални промивки с кисело мляко, оцет, дори със скилидки чесън. Ако тези продукти могат да са полезни когато се приемат орално, то тяхното приложение под формата на разтвори за дамски душ може повече да навреди, отколкото да помогне.

Прекомерна хигиена. Прекаляването при поддържането на интимна хигиена също би могло да се превърне в евентуален проблем. Ако кожата се мие твърде често, и то с гореща вода, защото има опасност да се стигне до изсъхване на лигавицата. Затова след посещение на тоалетната може да се използват интимни кърпички, които са създадени специално за целта и имат добавени съставки, които овлажняват кожата.

Пренебрегване на симптомите. Това е може би най-сериозната грешка, която може да се допусне. Жените много често неглижират симптомите на дискомфорт в интимната област или прибягват до самолечение с изписани в миналото медикаменти за сходни симптоми. Опасността в тези случаи се крие във факта, че сериозни заболявания, които могат да доведат и до безплодие, имат сходна симптоматика с обикновените гъбични инфекции. Затова посещението при гинеколог за установяване на точната диагноза е препоръчително.  

Розалгин съдържа бензидаминов хидрохлорид, нестероиден противовъзпалителен лекарствен продукт за локално приложение, който има локален анестетичен и антисептичен ефект. Може да се използва както за външно приложение, така и под формата на вагинален душ.

Повече за продукта прочетете тук: https://rosalgin.bg/%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B4%D1%83%D0%BA%D1%82%D0%B8/

Има ли някоя от грешките, за която не подозирахте? Беше ли статията полезна за вас?