10 признака, че трябва да отидем на гинеколог

Посещението при гинеколог понякога е трудна и неприятна задача за много жени. Някои инвазивни тестове, които понякога се правят, за да се установят проблеми, причиняват дискомфорт на повечето пациентки. Отлагането на посещението на гинеколога обаче може да причини далеч по-големи проблеми.

Рутинните прегледи ще ви позволят да предотвратите заболявания и/или те да бъдат диагностицирани и лекувани от самото начало. Такива заболявания са  рак на шийката на матката, рак на гърдата и болестите предавани по полов път. Редовните посещения при гинеколог дават отговор на въпроси, свързани с нередовен месечен цикъл, и проблеми, които някои жени имат със забременяването.

Тези прегледи са важни, но има определени признаци, които не бива да се пренебрегват и показват необходимостта от незабавно посещение на гинеколог.

Кога и защо трябва да си запишете час за посещение при гинеколог?

  1. Нерегулярен месечен цикъл

Всяка промяна в месечния цикъл трябва да бъде обсъдена и проследена от вашия гинеколог. Тези промени се изразяват в закъснение на цикъла, повишен кръвен поток, болки или промени във външния вид на меструалната кръв. Подобни промени в месечния цикъл могат да не означават нищо, от което да се притеснявате, може да сте бременна, но в същото време могат да са и симптом на нещо по-сериозно.

  1. Нараняване

Раничка или драскотина в областта на ануса или вагината може да е предизвикана от полово предавано заболяване и трябва да бъде изследвана. При необходимост лечението трябва да започне възможно най-бързо, за да се избегнат усложнения.

  1. Болка

Нито една болка не е нормална. Ако имате болки в корема, особено извън месечния цикъл, причината може да е киста. Една „добра“ причина да посетите гинеколога си.

  1. Необичайно кървене

Кървенето извън месечния цикъл също не е нормално. Може да се дължи на злокачествени кисти, когато се получава по време на менопаузата, ендометриоза или рак на матката.  Всяко необичайно кървене е сигнал да посетите гинеколога си.

  1. Сексуална дисфункция

Други сигнали, които ви дават знак да запишете преглед при гинеколог, са сексуалните проблеми. Изразяват се в болка при сексуален контакт, продължителна липса на желание за секс, както и трудности при достигане на оргазъм. Тези признаци могат да не означават нищо сериозно, но посещението при гинеколога е важно, за да се разберат техните причини и какво лечение е необходимо, така че да имате добър и здравословен сексуален живот.

  1. Начало на сексуален живот

Важно е преди да започнат сексуален живот младите жени да посетят гинеколог, за да получат съвети за методите за контрацепция и предпазването от полово предавани болести.

7.       Подутина или бучка в гърдата

Кистите на гърдата могат да бъдат доброкачествени или злокачествени (рак на гърдата). Опипвайте гърдите си периодично и когато забележите дори и най-малката промяна, незабавно отидете на мамолог. При рака на гърдата ранната диагностика е от изключително значение и подобрява шансовете за лечение. Ако имате доброкачествена киста, лекарят ще определи дали е необходимо хирургическото ѝ отстраняване.

8.       При признаци за менопауза

Основните симптоми на менопаузата са горещи вълни, нощно изпотяване, главоболие, виене на свят, депресия, намалено количество на кръв в менструалния цикъл. Когато почувствате някой от тези симптоми, особено ако сте над 40 години, потърсете консултация със специалист, за да се подготви хормонална терапия, която може да облекчи симптомите.

9.       Стрес

Вълните на стрес, които периодично изпитвате, могат да бъдат признак на хормонална дисфункция и причина да се консултирате с гинеколог, за да се провери дали не е необходима хормонална терапия.

10.   Бременност

При съмнение за бременност отидете незабавно на гинеколог. Не разчитайте на тестовете, защото те не дават 100% сигурност. Първоначалните симптоми за бременост могат да бъдат закъсненяване на цикъла, болки в гърдите, гадене, повръщане и редица други, които са индивидуални за всяка жена. При регистриране на бременност, проследяването ѝ от гинеколога ще бъде постоянно до раждането.