12 причини да имате нередовен месечен цикъл

Имате нередовен месечен цикъл, който започва все повече да ви изненадва с нерегламентираната си поява, забавяне, закъснение, избързване, поява на болки, пропуск или дори липса.

През почти 30 години от вашия живот сте свикнали да получавате всеки месец вашия „женски сюрприз“. Защо сюрприз? Защото винаги успява да ви изненада с нещо. Това просто е част от сделката да разполагате с женска репродуктивна система. Да, съществуват времеви граници, които се считат за нормални, но те са твърде широки, от 21 до 35 дни. Извън тях говорим за нередовен месечен цикъл. Самата му продължителност може да варира между четири и седем дни. Именно тези ориентировъчни параметри правят нормалното за вас съвсем неприемливо за вашата приятелка например. Познаването на собственото тяло е важна предпоставка за своевременното откриване на евентуален проблем.

Една трета от причините за посещение на гинекологичния кабинет са свързани с нередовен месечен цикъл. Той може да се изразява в нетипични продължителност, количество на кървене или болки. Какви могат да бъдат причините?

 1.    Заболяване на щитовидната жлеза

Ако имате нередовен месечен цикъл като това се изразява в увеличена честота на неразположеност, може да се консултирате с лекар за хипотироидизъм. В тези случаи количеството на хормоните, произвеждани от щитовидната жлеза, не са в норма и това влияе и на други процеси в организма. Най-често се наблюдава след 40-годишна възраст. В обратния случай при намалена честота и забавяне на менструацията, може да става въпрос за възпаление на щитовидната жлеза, наречено хипертиреоидизъм (Базедова болест). Той се среща по-често при жени между 20 и 30 години.

 1.       Стрес

Може да звучи странно, но стресовите състояние също могат да бъдат причина за нередовен месечен цикъл, дори за неговото отсъствие. В началото тази тенденция са започнали да наблюдават лекарите, които лекуват жените в армията, тъй като там те са подложени на екстремни ситуации. В тези случаи се произвежда по-голямо количество кортизол от нужното. Неслучайно той се нарича и хормон на стреса. Неговото увеличение влияе на женските хормони, отговорни и регулиращи овулуцията. Подобни проблеми могат да се появят и при хронична липса на сън.

 1.       Пътуване

Преминаването през различни часови зони също може да повлия на хормоните в женското тяло. При някои жени това е по-осезаемо отколкото при други. При такива дълги пътувания трябва да внимавате и с противозачатъчните хапчета, за да не вземете по погрешка повече от нужното или да пропуснете прием.

 1.       Поликистозни яйчници

Сигнал за такъв проблем може да бъде именно нередовен месечен цикъл. Този проблем не трябва да бъде подценяван, защото може да доведе до стерилитет. Затова посещението на лекарския кабинет е наложително, особено в случаите когато планирате да имате дете.

 1.       Ранна менопауза

След 40-те е нормално цикълът и да идва по-често или да пропуска месец, но когато това се случва при жени на 20 или 30 години, може да бъде знак за по-ранно настъпване на менопауза. Посещението при гинеколог е наложително.

 1.       Миома на матката

Тези образувания са предимно доброкачествени, но въпреки това могат да причинят и неприятни болки и леко кървене. Те могат да се образуват при всяка жена в детеродна възраст, но са най-често срещани при жени с наднормено тегло. Често могат да бъдат причина за нередовен месечен цикъл.

 1.       Аднексит

Така се нарича тазовата възпалителна болест, която засяга яйчниците и маточните тръби. Освен коремните болки, диария, повръщане и температура, може да се наблюдава и нередовен месечен цикъл. Лекуващият лекар назначава изследвания, с които да се установи каква е причината за неразположението.

 1.       Ендометриоза

При жените с тази диагноза може да се наблюдава влияние върху месечния цикъл като той става по-болезнен и обилен от обичайното. Не е изключена и поява на кървене.

 1.       Рязка промяна в теглото

Това може да бъде както загуба, така и наддаване на тегло, защото и в двата случая се променя нивото на хормони в тялото ви. При възвръщане на нормалния режим на хранене и здравословен начин на живот, симптомите изчезват.

 1.    Прекомерно натоварване

Прекаляването с физически упражнения също може да бъде причина за нередовен месечен цикъл. И в този случай, подобно при рязката загуба или наддаване на тегло, хормоните са тези, които биват повлияни негативно. Почивката и възстановяването на обичайните им нива връща и цикъла в норма.

 1.   Противозачатъчни хапчета

Те могат да бъдат причина за нередовен месечен цикъл, ако ги спрете за определен период или ги смените, тъй като различните хапчета се базират на различни хормони, с които тялото ви трябва да свикне. Освен това количеството естроген в тях влияе на обилността на кървенето.

 1.   Други лекарства

Има лекарства, които също могат да повлияят на цикъла под една или друга форма – да го забавят, засилят и т.н. Такъв ефект могат да имат някои антидепресанти или медикаменти за разреждане на кръвта. Във всеки случай е необходима консултация с лекар.