5 причини за вагинален сърбеж без да е инфекция

Вагинален сърбеж е често изтъкван симптом при прегледите в гинекологичните кабинети. В редица случаи е резултат от инфекции, причинени от променен рН баланс в интимния регион, но има и други фактори, които могат да го предизвикат.

  1. Вулвит и вулвовагинит

Това са медицинските термини за възпалителните заболявания на вулвата и вагината. Могат да бъдат причинени от:

  • Злоупотребата със сапуни, съдържащи агресивни химикали за тази деликатна област;
  • Употребата на тоалетна хартия с багрила или дразнещи съединения;
  • Физически травми;
  • Използването на бельо от синтетични тъкани.

Един от най-добрите начини за предотвратяване на вагинален сърбеж, причинен от вулвит е ползването на специални сапуни, с подходящо рН за интимната зона и обилното изплакване с топла вода. Препоръчва се също да се избягва употребата на вагинални дезодоранти, талк и други продукти, съдържащи силни химикали. Прилагането на вагинален душ с противовъзпалителен лекарствен разтвор бързо повлиява симптомите на възпалението,болката, паренето и сърбежа и действа локално антисептично.

  1. Депилация

Има много техники за депилация, които предизвикват вагинален сърбеж. Това е така, защото кожата на областта на влагалището е много чувствителна и склонна към алергични реакции. Често се случва след депилация да започнете да усещате сърбеж и дискомфорт в интимната област.

Самобръсначки, уреди за депилация и дори кремове могат да причинят силно дразнене на кожата или да предизвикат врастване на космите. Извършването на депилация в рамките на не по-малко от 15 до 20 дни ще даде време на кожата да се възстанови. Междувременно можете да се погрижите за зоната с крем, за да успокоите дразненето.

  1. Болести, предавани по полов път

Влагалищният сърбеж може да бъде причинен от полово предавани болести, като хламидия, херпес, трихомониаза, гонорея, но това се случва рядко, защото в повечето случаи при тези заболявания се наблюдават и други симптоми – вагинални секрети с неприятна миризма, болка. Въпреки това, жените, заразени с ППБ, могат да изпитват вагинален сърбеж като един от първите симптоми. Като цяло, ако това е ППБ, ще забележите множество други симптоми.

В случай на херпес, освен вагиналния сърбеж се наблюдават и силно болезнени мехурчета и ранички по кожата, върху видимо зачервените участъци. Херпесът е една от най-често срещаните ППБ. Въпреки, че обикновено не води до по-сериозни последствия, трябва да се лекува навреме, за да се избегне възможността да стане хроничен.

  1. Кожни проблеми

Псориазисът и екземата могат да причинят зачервяване и сърбеж. Той може да обхване по-широка област извън половите органи и да се разпространи към краката, свивките и ануса.
Ако страдате от тези проблеми, важно е да се консултирате с общопрактикуващия лекар или с Вашия гинеколог, за да получите подходящо лечение.

Псориазисът въздейства на вулвата и може да се лекува с ниска резистентност към кортикостероиди и с прилагане на леки хидратиращи кремове.

  1. Менопауза

Липсата на хормони, която идва с менопаузата, може да предизвика естествено повишаване на рН на вагиналната област. Това е така, защото вагиналният епител се стеснява и дебелината му се намалява до голяма степен. Всичко това води до намаляване на млечнокиселите бактерии, които поддържат киселинното рН, като по този начин оставят района изложен на инфекции.

Най-добре е да си уговорите среща с Вашия гинеколог, за да получите ясна диагноза и подходящо лечение за причината за вагиналния дискомфорт.