5 причини за сърбеж в интимната област

Ухапал ни е комар или нещо от дрехата ни дразни – няма проблем, ще се почешем и ще облекчим неприятното усещане. Но какво е решението когато става въпрос за сърбеж в интимната област? Как да се почешем, трябва ли да го правим и изобщо как да се справим с този неприятен проблем?

Кои са най-често срещаните причини?

Вагинит. При това заболяване може да се наблюдава както течение, болка, така и сърбеж в интимната област, в зависимост от формата на възпаление на влагалището. Може да се появи дори кървене.

Гъбички. Един от симптомите, по който можем да ги познаем е именно неприятният сърбеж, който обикновено е съпроводен и от зачервяване и бяло вагинално течение. Тъй като причините за поява на вагинални гъбички са твърде различни, то е добре да споменем и някои от тях, които не винаги се свързват първосигнално с тази инфекция, но често водят до появата ѝ. Такива могат да са: дългият прием на антибиотици, отслабване на имунната система, стрес, прекомерно количество захар в кръвта и др.

Трихомониаза. Симптомите на този тип инфекция се появяват след инкубационен период от 4 до 28 ди като могат да бъдат свързани с болка по време на уриниране, по време на полов акт, неприятна миризма, но и със сърбеж в интимната област, тъй като се засягат влагалището, уретрата и шийката на матката.

Диабет. Много често, хората, страдащи от диабет, имат и кожни проблеми. Нерядко те се оплакват от бактериални инфекции, гъбични инфекции и сърбеж, който може да бъде локализиран както само в интимната зона, така и по цялото тяло.

Хормонален дисбаланс. Той може да бъде предизвикан от поява на месечен цикъл, кърмене, бременност, прием на противозачатъчни средства и др. През тези периоди обикновено се наблюдава промяна във вагиналната флора, което е предпоставка за развитие на различни инфекции. Сърбеж в интимната област може да се появи и по време на менопауза когато заради намаленото количество на естрогени стената на вагината става по-суха и по-тънка.

Тези причини са характерни преди всичко за представителките на нежния пол, докато при мъжете сърбежът в интимната област се свързва по-скоро с дерматологични проблеми (алергии, непоносимост към синтетични материи или перилни препарати). Не е изключено обаче поводът за честите почесвания да е и краста или срамни въшки.  

Как да си помогнем?

  •         Докато не бъде установена причината за проблема, е желателно да ползваме презерватив при сексуален контакт;
  •         Важно е да се поддържа добра интимна хигиена. При нужда могат да се правят вагинални промивки;
  •         По време на месечен цикъл тампоните и превръзките трябва да се сменят често;
  •         Желателно е да се намали консумацията на храни, съдържащи захари;
  •         Препоръчително е носенето на памучно бельо и да се избягват материите, които запарват и стягат кожата;
  •         Трябва да изключим вероятността сърбежът в интимната област да е предизвикан от алергия към измивни гелове или препарати, затова за известно време може да спрем употребата им докато установим дали дискомфортът отшумява и е свързан с тях;
  •         Чесането е нежелателно – то успокоява дразнението, но само временно, а в същото време може да доведе до редица усложнения като подуване на кожата и протъркване;

Както стана ясно сърбежът в интимната област може да бъде симптом на различни инфекции или заболявания, затова е важно да не си поставяме сами диагнози и да не подхождаме към самолечение. Ако той не отмине в рамките на 3-4 дни, е добре да се консултираме с лекар.