G-точка

G-точката. Специалистите имат да ни кажат нещо.

G-точкаДискусиите по въпроса има или няма G-точка все още продължават и все повече лекари и сексолози взимат позиция по темата. Мненията на едни от най-известните американски сексоложки успява да събере екипът на фирма за вибратори, които имат за цел да стимулират именно тази зона. Те им задават няколко важни въпроса, отговорите на които всеки иска да знае.

Петте най-големи „секс-експертки“. Това са познати за американската аудитория имена, които ще представим накратко.

Тристан Таормино е авторка с различни награди, журналистка и сексоложка. Когато е едва на 24 години тя създава „Pucker Up“- списание от 64 страници, посветено на секса.  Към днешна дата тя има издадени множество книги, продадени в над 500 000 екземпляра. Разработва и програма за сексуално образование.

Дебора Съндал е секс възпитател като се специализира в обучение на жени и двойки, които имат проблем с достигането на възбуда по време на полов акт. Считат я за пионер в тази област. През 2003 година тя пише първата иновативна книга за женската еякулация и G-точката, почти десет години след първата и публикация по темата. Тя е под формата на видео и то през годините, в които някои хора дори не са чували за подобни неща.

Джейми Уаксман. Тя е писател и блогър, пише и за известен сайт, посветен на сексуалното здраве. Тя е добре известна и търсена преподавателка когато става въпрос за човешката сексуалност и взаимоотношения.

Меган Анделу.  Тя е клиничен сексолог, сертифицирана и като сексуален преподавател от Американския колеж по сексология и Америкаската асоциация за сексуални консултанти и терапевти. Изнасяла е лекции в над 170 американски висши учебни заведения. Нейните иновативни програми и присъствие в социалните медии я правят един от най-търсените експерти в САЩ.

Реджина Лин. Тя е журналист, блогър и автор на различни книги. Определя себе си като „секс-тех“ експерт, защото пише за киберсекс, запознанства в социални мрежи и онлайн приложения и теледилдоника (компютърна сексуална връзка).

Съществува ли G-точка?

Меган Анделу: Да… и не. Да, защото достатъчно голям брой жени потвърждават, че изпитват по-голямо удоволствие когато се стимулира конкретна част на вагината. Не, защото това не е отделен орган, а конкретна област, която дори не е ясно локализирана. Ухото също е много чувствителна зона, но колкото и лекари да се наемат да го изследват, няма да открият конкретна част от него с концентрирани нервни окончания, която да кръстят У-точка например.

Какво представлява G-точката?

Тук мненията не съвпадат напълно. Тристан Таормино и Джейми Уакман защитават тезата, че това е тъкан, която е свързана с вътрешната част на клитора и различни нервни окончания, които могат да бъдат стимулирани през предната част на вагината. Те не се стараят да дадат отговор на въпроса с хирургическа точност. Според Дебора Съндал тя е женският вариант на простатата. Поне за едно има единомислие: G-точката не е конкретнен орган, позициониран на конкретно място.   

Всички жени ли имат G-точка?

Да, или поне по-голямата част, както можем да твърдим, че почти всички хора се раждат с по пет пръста на ръката. Това, разбира се, не означава, че на всички им харесва еднакво нейната стимулация. Нека да не забравяме, че и клиторът е различно чувствителен при всяка жена и докато при едни е източник на удоволствие, при други може да се свързва с болезнено усещане, ако е директно стимулиран. Според Джейми Уаксман удоволствието може да бъде намалено и заради съпровождащото усещане и желание за уриниране, което също е следствие от тези механични дразнения. Реджина Лин пък напомня, че не при всички жени вагиналните оргазми са толкова силни колкото другите познати видове.  

Кой е най-добрият начин за намиране на G-точката?

Тристан Таормино: Трябва да се има предвид, че при класическото съприкосновение на пениса с вагината е трудно да се стимулира тази точка. Понякога е по-добре да се ползват пръсти или секс играчка. За да се локализира точната зона, е необходимо жената да е наистина възбудена, защото само токава тъканите се пълнят с кръв и набъбват. Търсенето може да не се окаже лесна задача обаче. За целта трябва многократно да се плъзга пръст по предната стена на вагината и да се движи леко напред и назад. Близо до входа, но не е задължително, може да се усети тъкан, която има различна повърхност от всичко останало наоколо. Тя не е гладка, а се различава с това, че е леко грапава и набраздена. Усетите ли я – това е точката!

Меган Анделу: G-точката се намира най-добре при мастурбация. Желанието на жената да опознае тялото си е възлово в случая.

Как се стимулира G-точката най-добре?

Един път открита, започва забавната част, в която всяка жена може да бъде изненадана от различните усещания, които може да изпита спрямо вида докосване, бързина и натиск. Ето и съветите на експертките относно движенията:

  • Сърбеж. Движете си пръста леко, все едно се опитвате да почешете място, което ви сърби.
  • Повикване. Движете си пръста както когато се опитвате да подканите някого да дойде и да се приближи към вас – все едно правите жест от типа „Ела тук, на  теб говоря!“
  • Звънец. Представете си, че звъните на вратата на приятел. Пръстът ви трябва да извършва регулярни потупвания с лек натиск. „Дзъърр! Тук съм, точка G!“

Кои пози са най-удачни за стимулация на G-точката?

Реджина Лин: Ако сте сами, легнете по гръб, затоплете предварително ръцете си и се отпуснете. Тук няма определена поза, а е важно как ви е най-удобно да достигнете до вагината.

Тристан Таормино: Аз препоръчвам мисионерската поза, при която краката на жената са вдигнати нагоре или облегнати на раменете на партньора. Друго подходящо разположение на тялото е когато жената е отгоре, независиомо дали с лице или с гръб към партньора.

Меган Анделу: Да оставим настрана камасутра инструкциите. Най-добрата поза за една жена не е най-добрата за друга. Намерете своята собствена като експериментирате, защото всичко зависи от анатомичните особености на всяко тяло.

А ако не я намираме?

За да няма разочарования, търсенето ѝ не трябва да бъде свързано с очаквания за магичен бутон, при натискането на който избухва заря. Възможно е стимулацията на G-точката дори да не бъде приятна за някои жени. Да не забравяме, че чувствителността при всеки е строго индивидуална.  

Опс! Пишка ми се!

Възможно да има такова усещане при стимулация на G-точката, но то не е притеснително, напротив. Ако усетите нещо подобно, то значи сте нацелили мястото. Важното е само да се освободите от напрежението и притеснението, свързано с факта, че може да намокрите леглото. Когато спрете да мислите за това, ще може да насладите на приятните вълни, които ще обземат тялото ви.

Не мога да стигна до оргазъм, стимулирайки G-точката!

Реджина Лин: Оргазмът не трябва да е основна цел, нито е задължително да се случи още от първия опит. Все пак няма финален изпит. Идеята е да опознаваме тялото си постепенно, все повече и повече и да се забаляваме през това време.

А ако не ми хареса?!

Удоволствието винаги е субективно усещане. Нека не забравяме и за другите части от тялото на жената, които не могат да бъдат определени като категорични ерогенни зони. Допирът до зърната, например, при едни жени може да е болезнен или неприятен, а за други да е повод за оргазъм. Същите различия са възможни и при G-точката. Ако това не е „вашето място“, то определено си заслужава да изследвате други места по тялото, за да откриете своята точка… която може да кръстите на вас, защо не?!