Интимно бельо: избор и грижи за защита от болести

Добрите хигиенни навици са от решаващо значение за здравето на цялото тяло. Особено внимание трябва да се обръща на интимния регион, където невниманието може да увеличи риска от прекомерно разрастване на бактерии, водещо до инфекции и заболявания. Интимното бельо е в пряк контакт с външните полови органи и експертите съветват да се спазват някои основни правила при неговия избор и ползване, за да се избегнат проблеми, свързани с вагинално течение, причинено от бактериална или гъбична инфекция.

Избор на материя

Несъмнено най-добрият избор на материя за бельото е памукът. Естествените тъкани усвояват по-добре потта от синтетичните. Те са и по-удобни поради меката си повърхност, която не дразни кожата. Синтетичните материи причиняват по-често алергични реакции, докато памукът предотвратява потенето и повишената локална секреция, които са ключови фактори за навлизане на инфекциите.

Алтернативата е бельо, изработено от синтетична тъкан, което има памучно дъно. Макар и да не е идеално, то спомага за предотвратяване на раздразнения. В допълнение към памука съществуват нови технологични тъкани, които имат функцията да намаляват влагата и улесняват циркулацията на въздуха, като тъканите от бамбукови влакна.

Модел на бельото

Боксерки или прашки, има десетки модели бельо и бикини, за да направите избора си в зависимост от предпочитанията си – в крайна сметка не е нужно да купувате интимни дрехи, с които не се чувствате добре.

Предупреждението е да не се купува твърде стегнато бельо, което е предпоставка за повишаване на локалното загряване и риск от развитие на гъбични и бактериални инфекции. При жените, плътно прилепналото бельо предразполага към появата на вагинално течение. За мъжете, носенето на много стегнато бельо всеки ден може да повлияе на качеството на спермата. Тестисите, когато са в близост до корема са изложени на по-висока телесна температура, което може да причини временно увреждане на качеството и количеството на произведените сперматозоиди.

Моделът с изтънена задна част също трябва да се използва пестеливо,тъй като създава триене по кожата на гениталната област и ануса и може да причини леки лезии, които от своя страна нарушават защитната бариера на кожата и оставят района по-уязвим за действието на инфекциите.

Специално бельо при практикуване на спорт

Спортните занимания включват гъвкавост и бързи движения и ежедневното бельо може да не осигури конфорта, който Ви е необходим за тези случаи. Дали ще тичате или ще се разтягате, осигурете си удобен модел за физическите дейности. В допълнение към комфорта, специалното бельо за спорт помага за контролиране на изпотяването и раздразненията в района.

Грижи при пране на бельото

Всеки си е задавал въпроса кое е по-добре – изпиране на бельото на ръка или в пералната машина. Според дерматолозите няма никакъв проблем да се изпира на ръка с гореща вода, за да се елиминират бактериите. Грижата е избора на сапун, който трябва да има неутрално рН.

Друго предимство на изпирането на бельото на ръка е предотвратяване навлизането на секрети в контакт с други дрехи. В допълнение, тъканно импрегнираните физиологични остатъци могат да се размножават, което затруднява хигиената. За тези, които предпочитат пералната машина, препоръката е да сложите бельото в специални защитни торбички за тази цел.

Грижа след изпирането

За тези, които перат бельото си в банята, най-добре е да не се оставя да съхне там, където е влажно от парата на душа за продължително време. Не е необходимо да го простирате на пряка слънчева светлина, достатъчно е мястото да е сухо и проветриво.

Може ли бельото да се носи повече от веднъж без да се пере?

Не се препоръчва. Това би оставило интимния регион в контакт със секрети за по-дълго време, което благоприятства развитието на инфекции, както и полиферацията на микроорганизми. Въпреки това, в ситуации на изключителна спешност, да сложите отново използваното си бельо няма да бъде края на света. В някои случаи е възможно да се използава отвътре навън, като се избягва повтарящ се контакт със секретите.

Ползите от спането без бельо

По време на сън интимната зона, оставена без приток на въздух през цялата нощ има тенденция към натрупване на секрети, което дисбалансира вагиналната флора и съществува риск някои микроорганизми да се разрастнат и да причинят проблеми.

Спането без бельо увеличава вентилацията на интимната област, подобрява се  кръвообръщението и се намалява потенето в региона, като по този начин се поддържа физиологичното рН при жените. Препоръчва се когато спите без бельо да облечете широка дреха за сън за предпочитане от памучна материя.