Защо гъбичните вагинални инфекции в днешно време се случват все по-често?

Бактериите и гъбичките са едноклетъчни организми, част от околната среда и човешкото тяло. Много от тях имат приложение в промишлеността (в пивоварната индустрия, за производството на хляб и кисело мляко) и в тялото ни за синтеза на различни витамини (група В и К) и други полезни вещества.

Екосистемата от микроорганизми в тялото ни е балансирана и всеки един от тях изпълнява определена функция, така че организмът ни да е здрав . Въпреки това, при благоприятни условия, някои гъбички и бактерии нарастват прекомерно и стават патогенни, напр Candida Albicans. Те могат да причинят или да допринесат за широк спектър от вагинални инфекции и други здравословни проблеми.

Защо този проблем днес е по-често разпространен?

Причините са много разнообразни. Разрастването на кандида може да се случи когато бактериалния баланс е неблагоприятно въздействан посредством лекарства като антибиотици,  стероиди, хапчета против забременяване, химични вещества като живак и други токсични метали, пестициди, аспартам, парфюми, индустриални продукти, хранителен режим  включващ много захарни изделия, постоянна консумация на алкохол, хранителни дефицити, както и употребата на рафинирана, консервирана, пушена и съдържаща консерванти храна; болести като диабет, хроничен запек или диария.

Увеличен прием на захар и въглехидрати.

В днешно време се консумира твърде много пшеница, захар, плодове, сокове и нишесте, които „хранят гъбичките“. Тези храни са склонни да разграждат или съдържат захари, които са естествената им храна.

Антибиотици.

Тези медикаменти подпомагат разрастването на гъбичките и в последните десетилетия са масово предписвани за много заболявания от акне до обикновени настинки.

Слаб и / или претоварен черен дроб.

Улеснява нарастването на гъбичките, защото чернодробните проблеми причиняват намалена секреция на жлъчката и други аномалии.

Понижени имунни сили на организма

Ниският имунитет съдейства за растежа на гъбичките. Това е много често срещано днес, особено сред жените, които включват голямо количество захари и тестени изделия в дневното си меню, сред вегетарианците и сред хората със заболявания на ендокринната система.

Минерална недостатъчност.

Сред най-важните елементи са цинкът и селенът. Храненето само с рафинирани храни от всякакъв вид почти гарантира, че човек ще бъде сериозно ограничен от препоръчителната дневна доза на необходимите за доброто функциониране на организма витамини и минерали.

Синтетични материи

Синтетичните материи, които се използват за дамското бельо допълнително задържат влагата, като по този начин създават благоприятна среда за развитие на гъбички.

Парфюмирани сапуни, интимни дезодоранти

Използването на интимни дезодоранти е доста често срещано явление.  Тези продукти действат агресивно на нормалната вагинална флора, а допълнителното приложение и на лубриканти още повече влошава деликатния баланс.

Кой най-често страда от хронични гъбични вагинални инфекции?

  1. Жените, които използват хапчета и вътрешно маточни спирали за контрол на раждаемостта.
  2. Вегетариантките. Това може да се дължи на факта, че вегетарианското меню е с ниско съдържание на цинк, елемент, който се среща почти изцяло в месото и яйцата.
  3. При продължителен период на хранителен режим с преобладаване на захар, плодове или сладки сокове от всякакъв вид.
  4. Използване на медикаменти. Жените, които приемат стероидни хормони като кортизон или честа употреба на антибиотици, са по- податливи на свръхрастеж на гъбички.

Колко време отнема лечението на вагинални инфекции?

Всичко зависи от тежестта на вагиналната инфекция. Генекологът е този, който ще постави диагноза и съответно лечение.

Диетата играе много важна роля за запазване на балансираната вагинална флора под контрол. Гъбичките и по- специално спорите на кандида виреят по-добре и избуяват в среда на захар и преработени въглехидрати. Намаляването на този тип храни ги лишава от тяхната енергийна храна и води до подобряване на симптомите в рамките на няколко дни до седмица.