Вагинални инфекции – рискови фактори за развитие

Плуването е предпочитаната физическа активност за голяма част от жените през летния сезон, но носи рискове за възникване на вагинални инфекции.

Голяма част от жените са били засегнати от вагинална инфекция в различен период от живота си. Тези инфекции не са сериозни в по-голяма част от случаите и възникват в следствие на нарушаване на баланса на вагиналната микрофлора. Той също така може да бъде нарушен от редица фактори, особено застъпени в летния сезон като плуване, топлина и влажност. Дисбалансът води до прекомерното разрастване на гъбичката  Candida albicans, като около 85-95% от всички вагинални инфекции годишно се дължат именно на тази гъбичка.

Понякога е трудно да се направи ясно разграничение между различните видове вагинални инфекции. Например гъбичната инфекция често може да бъде объркана с бактериалната вагиноза, която също се повлиява от рискови фактори като плуване, влажност и топлина. От решаващо значение е да се получи точна медицинска диагноза, преди да се направят изводи, тъй като методите за лечение се различават за всеки от тях.

Плуването като рисков фактор

Колко е забавно да плувате в езеро, море, в басейн или на спа, а след това да се отпуснете, докато слънцето и вятъра изсушават кожата и банските под златните си лъчи. Това обаче при жените може да спомогне за появата на вагинална инфекция.

Продължителният контакт на слизестата мембрана с топла и влажна среда, който се дължи на дълго време носене на бански костюм, както и на триене от тъканта, добавен към контакта с определени химикали, които могат да се открият във водата за къпане. Хлорът, между другото, е известен като дразнещ химикал. Комбинацията от различни фактори е най-вероятно причината, поради която плуването е добре известен рисков фактор за развитие на вагинални инфекции.

Предпазни мерки, които можете да предприемете

Предотвратяването на инфекции с вагинални дрожди започва с адекватна хигиена. Необходими са топла вода, мек сапун и нежно почистване. Едно ежедневно почистване е достатъчно. Специално формулирани рН балансирани почистващи препарати за гениталната област се предлагат в аптеката.

Ето няколко съвета, предназначени да намалят риска от вагинална инфекция през лятото:

  • Не носете мокрия бански костюм твъде дълго. Сменете го веднага след като излезете от водата със сухо и чисто бельо.
  • Носете памучно бельо.Всяка жена обича ново, красиво, копринено бельо, за да се почувства добре – дори и да е единствената, която го вижда. За съжаление бельото, изработено от синтетични влакна, задържа влагата. Памукът от своя страна държи влагата далеч от тялото и ви помага да се предпазите от гъбични инфекции.
  • Избягвайте продължително излагане на топлина и влажност. Изберете по-прохладно и сухо място за слънчеви бани.
  • Не използвайте излишни продукти като вагинални душове и ароматизирани продукти за хигиена. През летните жеги може да се почуствате по-свежи, но тези продукти нямат полза от гледна точка на превенцията. Напротив, те могат да стимулират дисбаланс на естественат вагинална флора.
  • По време на месечния си цикъл сменяйте по-често от обикновено дамските превръзки или тампоните, които ползвате. Това е друг рисков фактор за възникване на вагинални инфекции
  • Ако плувате в басейн или отидете на плажа, трябва да измиете интимната област с прясна вода, за да премахнете остатъците от хлор, сол или пясък.
  • Избягвайте да седите на ръба на плувния басейн.
  • Следвайте балансирана диета (със зеленчуци и плодове и по-малко сложни въглехидрати).
  • Обърнете внимание на интимната си хигиена, като попитате гинеколога си за най-подходящите продукти, които да използвате (ако все още не знаете).

 Лечение

Има ефективни лекарства без рецепта, достъпни за лечение на вагинални инфекции. Тези противогъбични средства се предлагат в различни форми: сашета или песарии, кремове или таблетки за орално приложение, или също протововъзпалителен вагинален разтвор за вагинална промивка.

Не пренебрегвайте прегледа при гинеколог, тъй като той е важен, за да може да се назначи адекватно лечение.